全景别墅,日本/ CAPD

住宅位于临近政府大楼的居住社区中,却得天独厚的享有周边绿地灌溉景观和湖泊。住宅面朝湖水,栖身于茂密的绿植之中,居住在此如同生活在理想中的生活环境。

It is a residential area near the capital of the prefectural government, but it is blessed with a natural area dotted with fields and irrigation ponds. Facing the lake, surrounded by lush greenery, it is a great location that seems to come out in the movie and folklore story.

▼得天独厚的居住环境,it is blessed with a natural area dotted with fields and irrigation ponds

设计师希望将朝向湖水的立面尽量开放,但考虑到夏季的湖面反射会影响到室内的居住生活,设计师决定将立面开窗尽力压缩,使其在最低限度下享受户外景色。

I would like to open the surface of the lake, but because it hits almost west, the effect of reflecting in summer was particularly concerned. While squeezing the aperture as much as possible, it was designed to be a space to fully capture the blessed site environment.

▼压缩开窗,减少湖面反光对室内的干扰,squeezing the aperture as much as possible to avoid the effect of lake-reflecting

▼园中景观,landscape design

住宅底层架空 ,主要居住空间安置在上层空间,立面开口环绕该层而设。在此设计下,立面观景视野与人的视线齐平,远远望去,住宅体态轻盈,弱化了混凝土带来的厚重感,又增添了建筑与环境的和谐之感。

1f is Piloti, the main living space is concentrated on the second floor, also provided an opening so as to round the outer periphery of the 2f portion of the building. By doing this, it was easy to want the view that the usual eyes were high, and it gave the building a feeling of floating and the omission, and the pressure feeling was erased, and the harmony with the surrounding environment was attempted.

▼底层架空,the first floor is Piloti

基于对湖面反光效应的考虑,住宅内部,尤其是起居室,壁挂,电视和玻璃等家装均利用了材料反光特性,使住宅从各个方面最大限度捕捉户外的自然风光。

Inside, especially the living room, the wall arrangement, the reflection of the television of the glass and the wall hangings are used, too, because the reflection of the light of the surface of the lake is wavering to the ceiling through the opening, the design was applied as if it captures light from all directions.

▼二层起居室餐厅和厨房,the living room, dining space and kitchen are placed on the second floor

▼卧室,bedroom

▼浴室,bathroom

▼夜景,night view

▼平面图,plan

▼剖面图,section

Design: CAPD, Inc.→website:www.cap-d.net
Architects: Kazuo Monnai, Hirokazu Ohara, Dai Tsunenobu, Kazuya Masui
Construction: ASJ Nagoya Meitou Daiichi Studio
Structural design: Hidetaka Nakahara(Q & Architecture)
Garden build: WA-SO Co.,Ltd.
Intended purpose: Residence
Location: Aichi prefecture, Japan
Site area: 521.07 sqm
Total floor space: 159.90 sqm(1F→36.12 sqm ,2F→123.78 sqm)
Number of stories: 2
Structure: steel structure
Photographer: ad hoc inc Daisuke Shima

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish