塞拉维斯展馆,葡萄牙 / depA Architects

塞拉维斯展馆以博物馆和公园为环境载体,营造了别样的建筑环境。从外面看,该展馆并未与博物馆建立任何直接的联系,它仅取博物馆外貌上的弓形窗为设计的灵感来源。这一独特的六边形符号不断重复在公园中,地面铺装上以及景观花园内。内凹的多边形布局,为周围环境的映射提供了良好的载体。因此,这座隐匿于自然景观中的建筑,随着四周环境的变化,其本身也应和着逐渐显现与原本形态相异的外貌,仿佛一切从新。

▼隐匿于景观之中,the nature harbors the pavilion

The pavilion uses both the Museum building and the Serralves Park as its raw material, each one in a different scale. Firstly, the pavilion’s design establishes an indirect relationship with the Museum building. The pavilion’s design is a polygon extracted from the Museum’s layout, corresponding to one of its characteristic spaces — the bow window — whose classic hexagonal matrix is repeated and emerges at various times throughout the Park, both in the pavements and the landscape features. The concave polygonal configuration of this layout provides the perfect base for a projection space. Secondly, the extracted polygon, once implanted in the Park and with its original context altered, including the transformation of its shape and materiality, becomes something new and detaches itself from its original source.

置入湖上的建筑,与其周围的客体建立了亲密的关系。深色的湖水如同一面镜子,映射着建筑的同时,也接收到来自建筑自身的映射。在色彩,光照和声音回响中,建筑与环境彻底融为一体。为了契合景观环境与博物馆的展览主题,这栋小型展馆以艺术港湾的形式,隐匿在丛林与湖水深处,待来访者去发现和体会。需要指出的是,该展馆内部并未受到周围环境的影响。相反的,它以最中性平和的空间来展示内部的多媒体艺术。

In this second stage, the pavilion approaches the Park, establishing an affinity with its textures and finding its own materiality. It is implanted on top of the lake, whose water offers its principle: dark glass that mirrors its reflection and also the surrounding landscape of dense foliage. The pavilion is filled with colour, light and echoes, ‘camouflaging itself’ in its host environment. Finally, in addition to the relationship between the Museum and the Park, it also establishes a bridge with the artwork that it harbours, due to its location and the relationship that it obliges the visitor to establish with the water. However, the pavilion’s interior is sufficiently neutral to create the space required to be able to discover the video projected inside.

▼建筑映射周围环境,the landscape reflects on the architecture

 

▼内部展览,exhibition inside

▼平面图,plan

Data sheet
Architecture: depA Architects
Design Team: Carlos Azevedo, João Crisóstomo, Luís Sobral, Miguel Santos, Sara Pontes, Margarida Leitão, Ângela Meireles, Hugo Sobrosa
Engineering: Edgar Brito, Luís Oliveira
Construction: Otiima Art Works
Photography: José Campos
Hosted Artwork: O Peixe, Jonathas de Andrade
Commision: Fundação de Serralves

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish