浦口社区服务中心丨BAU建筑与城市设计事务所

Pukou Community Center, Nanjing, China

浦口社区服务中心

Place, typologies, programs, and public life: Pukou Community Centre, Nanjing.

地点、类型、项目和公共生活: 南京浦口文化中心

 

Place 项目之所在

A new district on the fringe of Nanjing, formulated on the green dream of modernist planning, and comprised mostly of large autonomous gated housing communities has left Pukou as a well-engineered city but one with limited opportunity for dynamic public life. This project brings an intense moment of urbanity to the district, maximising public space and opening opportunities for the emergence of public life.

在南京市外围,有一个以现代主义绿色梦想为规划的新区——浦口。浦口以现代主义的规划模式,布局了很多大型封闭式的住宅社区,整个区域虽然基础设施和道路完善,但是却和其他同类规划的新区一样缺少丰富多彩的公共生活。BAU所设计的浦口文化中心,将公共空间最大化,借此契机打开了公共生活的大门,力图为浦口打造浓郁的都市氛围。

The site is on a large block located on a corner of two major streets. A canal wraps around the site forming the rear site boundary. This boundary has been transformed into a green network of public open space.

浦口文化中心位于两条主干道交汇处,一条运河围绕着场地,形成后方的边界,这条边界被充分利用、转化成了公共开放空间的绿色网络。

 

an abstraction of typologies 类型提炼

A freely interpreted and eroded perimeter block typology forms the basis of this project’s architectural figure-ground. With two street edges left in place and the two other sides adjacent to the public open space removed, the private courtyard associated with the typology is protected from the street and connected to a larger network of public open space. Two civic-scaled openings mid-block effectively reduce the block size for pedestrians and provide public access through the courtyard to the public open space beyond.

自由演绎的围合式建筑类型构成了此建筑的基本轮廓。建筑的两条边沿着两条街道形成街墙,地块的另外两条则开放,建筑内侧的庭院在主楼的屏障后,远离喧嚣的马路,与更大的公共开放空间网络相连。在沿街的主楼中间各设有一个开阔的入口,提供公众进入庭院的通道,并通向后侧的更大的公共空间。

A tripartite urban fabric was seen as a positive contribution to the city, with: a robust ground floor; four stogeys of middle-storey; and a slightly misbehaving attic that completes the abstraction of typologies. Within the private court, a pavilion folded into the site ensures no reduction in green open space and provides an interesting topography to an otherwise flat landscape.

这种三重式的城市设计肌理为城市贡献了:灵活稳固的底层空间,四层高的中部楼层,以及有点不规则的顶层,共同构成了该项目的形态提取。而内部的庭院空间,一个坡地建筑布置在其中,在保证不减少绿化空间的同时,提供了起伏的特色地景。

 

mixed programs 浑然一体

With collection of mixed programs: active-edge retail and services at ground floor; a 104-room hotel, plus office space in the middle storey; a pre-school of 2,500m2 in the attic; and finally a community centre with swimming pool and auditorium in the courtyard; Pukou Community Centre is a destination, not just a place to find government services.

将不同的项目整合到一起:在首层沿街设置活跃的零售商铺和服务设施、中部楼层设有一个带有104间客房和办公空间的酒店、顶楼设有2500平方米的育儿园,最后在庭院处建造一个带有报告厅和游泳池的社区中心。这样的浦口文化中心并非只是一个政府服务中心,还是人们心驰神往的地方。

 

and science科学建筑

The façade consists of a series of thin concrete overhangs which form a platform on which to sit a series of folded perforated metal sails that respond to the changing facade orientations – ensuring minimum heat gain through an otherwise glass building. The outcome is a well ventilated and naturally lit building reducing energy consumption and providing high amenity for both staff and visitors.

建筑立面由一系列混凝土薄板悬挑形成平台,并在平台装置折叠穿孔的金属遮阳板,回应不同的立面朝向,有效阻挡阳光直射入建筑内部,最大化遮挡了不必要的太阳直射。该建筑良好的通风,充分的自然采光减少了耗能,为员工和访客带来一个惠风和畅的舒适环境。

 

both and 两者兼得

It is said that urban design’s role is to ensure a great city despite poor architecture. Our ambition for this project is to provide both a high amenity building and landscape, and a more than positive contribution to the city.

都说城市设计的作用是即便有一些粗制滥造的建筑,也能确保一个优秀的城市肌理。但我们这个建筑的理念是实现两者的完美结合,不仅为城市做出了积极的贡献,同时也打造了高度舒适的建筑空间和景观绿化。

Project Data

项目信息

Project Status: Completed 2019

项目情况:2019年竣工

Location: Pukou, Nanjing, China

地点: 中国,南京,浦口

Year: 2016-2019

年份: 2016-2019

Client: Nanjing Jiangbei New Area Investment Development Co., Ltd

客户: 南京江北新城投资发展有限公司

Construction Area: 47,890 m2

建筑面积: 47,890平方米

Construction Cost: RMB 210 million

建设投资:人民币2.1亿

Typology: Community centre, office, hotel, retail, leisure, public landscape

类型: 社区服务中心、办公楼、酒店、商铺、休闲、公共景观

Program: 400p auditorium, municipal offices, 70 room hotel, community centers, early education institutions, gym, swimming pool, underground parking, retail and public sports + recreation landscape.

功能项目: 能容纳400人的报告厅、市政办公、70间客房的酒店、社区服务中心、早教机构、健身房、游泳池、地下停车场、零售商铺、公共体育和休闲景观等

 

BAU Project Team:

BAU项目组成员:

 

Architecture: Huang Hua, Gao Weiguo, Billy Voon, Gu Jiani, Zhang Dejun, Steve Whitford, James Brearley

建筑组:黄骅、高卫国、Billy Voon、顾佳妮、张德俊、Steve Whitford、James Brearley

Landscape: Wang Chenlei, Xiong Juan, Wang Can; Zhu Jialiang

景观组:王晨磊、熊娟、陈燕玲、王粲、朱家亮

 

Contractor: Nanjing Jiangbei New Area Investment Development Co., Ltd

施工单位: 南京江北新城投资开发有限公司

Engineer + Architectural Documentation: Nanjing Kingdom Architecture Design Co., Ltd

合作设计院: 南京金宸建筑设计有限公司

3D Rendering: BAU

3D 渲染: BAU

Photographer:Shu He

摄影:舒赫

 

 

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish