生锈住宅重新装修设计MartinTůma/ BoysPlayNice

感谢来自MartinTůma/ BoysPlayNice的分享

建筑商:OK PLAN ARCHITECTS, Luděk Rýzner

项目地点:洪波莱茨

项目年份:2005年,2017年重新装修

完工年份:2017

地址:430㎡

建筑面积:75㎡

总面积:250㎡

摄影:Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

合作者:IPMB,  Čadas Interiér ( custom-made furniture), Color–design ( drapes and textils ), OK Control

合作者:私人

“生锈住宅”修建于2005年,位于捷克洪波莱茨的一个小镇,它为我们例证了在狭小且充满限制条件的场地中建造住宅的可能性。

Built in the small town of Humpolec in the Czech Republic in 2005, the now iconic Rusty House demonstrated the possibilities of working with a relatively small and tight parcel with numerous limitations.

住宅中的材料均展现出了它们本来的样子:光滑的混凝土地板、构成基本轴线的裸露的镀锌钢结构、天花板上带有波纹的金属板材,以及墙面上使用的混凝土砂浆层。住宅外部包覆着一层预先经过生锈处理的金属材料(考顿钢)。花园景观成为建筑中不可或缺的一部分,使住宅自然地融入了附近的建筑行列之中。环绕在住宅周围的茂密树木使其呈现出若隐若现的效果。

The house was built with exposed materials in their raw state: polished concrete floors, an exposed galvanised steel structure forming the basic axis of the house, corrugated sheet metal covered with concrete for the ceiling and a concrete screed as the final wall finish. The entire exterior of the house is clad with pre-rusted sheet metal (CorTen). The landscaping of the garden forms an integral part of the project, and therefore, after being originally shunned by the public, the house naturally blends into the neighbouring line of homes. Thanks to the mature trees planted around the house, it has become virtually invisible.

在居住了12年之后,住宅的主人决定对室内空间进行翻新,使原本“粗糙生硬”的起居空间变得更加柔和。基于美感和功能上的考虑,设计师加厚了墙面,并提高了隔音水平。在简洁的室内空间中,所有硬质的反光表面皆得到了优化,空间的声学效果也通过橡木天花板得到了改善。垂直的线条与木材相得益彰,与住宅的简朴特质共同形成别具一格的观感。新的窗帘在提高声学舒适度的同时增强了空间的私密性。大部分新增的元素均由建筑工作室基于对新旧设计概念的综合考量而专门定制。新的厨柜替代了原先陈旧落后的设备,嵌入式的壁炉反映出了供暖产品的最新趋势,整体的照明和室内管控基于外观和能耗作出了调整,制热系统也在技术层面得到了改善。

After living in the house for 12 years, the owner decided to renovate the interior and to ‘soften’ the original ‘rawness’ on the main floor of the living space.  Additional layers were added to the interior for both aesthetic and functional reasons. The basic parameter that had to be improved was the acoustics of the interior. All of the hard and reflective surfaces in the minimalistic interior were modified, and the acoustics of the space were improved considerably by the installation of oak ceiling panels. The wood is scored with perpendicular lines, creating an unusual impression consistent with the certain austerity of the house. New drapes also increased the acoustic comfort and intimacy of the space. Other changes were focused only on the redesign of the interior. The majority of new elements were custom-made based on designs produced by the architecture studio responsible for the original and new concept. The new kitchen cabinets replace older, functionally obsolete types, while the new fireplace insert reflects the latest trends in heating. The entire lighting and control of the house underwent a major change from both an appearance and energetic perspective. The heating system was technically improved as well.

住宅主人认为此次翻新并非真正意义上的改造,而是在原有结构的基础上增加了几个功能层,使旧结构和新结构和谐地融为一体:“住宅自然地回应了新的需求和新的时代,与我们共同成长起来。”

The owners don’t perceive the renovations as a reconstruction but rather as added functional layers applied to the original raw structure; the old and the improved complement one another and form a harmonious, new whole. ‘It’s fantastic that the house is able to naturally respond to new demands and ages or matures with us’, noted the satisfied owners.

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish