雅尔穆克住宅/Studio Toggle

住宅 室内设计

项目名称:雅尔穆克的一栋住宅

建筑公司:Toggle工作室

竣工年份:2017

修建面积:2500平方米

项目地点:科威特城   Al Yarmouk

摄影师:Gijo Paul George

首席建筑师:hend Almatrouk, Gijo Paul George

团队:abdul Rashed, Yehia Galal, Dionne Pereira, Saleh Jamsheer

Project name: A house in Yarmouk

Architect: Studio Toggle

Completion year: 2017

Built Area: 2500 m2

Project Location: Al Yarmouk, Kuwait City

Photographer: Gijo Paul George

Lead Architects: Hend Almatrouk, Gijo Paul George,

Team: Abdul Rashed, Yehia Galal, Dionne Pereira, Saleh Jamsheer

雅莫科私人别墅坐落于科威特,其所有者是兄弟二人及他们各自的家庭。别墅自场地中心处一分为二,两户家庭以此为边界组织各自的生活。沿底层花园精心布置的一系列采光井和户外阳台,将住宅描绘成自然光充足的明亮居住环境。

The Yarmouk private villa is home to two brothers and their families in Kuwait. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families. A series of light wells and balconies throughout the house, along with a discreet garden space on the ground floor, focuses on the project’s main narrative of diffused natural lighting.

各自独立的居住单元在地下层和顶层露台处获得连通,加强了两户家庭的日常交流。宽敞的宴会厅位于地下层,其两侧的采光天井为该空间带来了充足的自然光。由石灰华铺设的宴会厅,为这一聚会场所营造了古典和优雅的氛围。此外,地下层还包含一个沐浴在阳光下的十车位停车场和一个佣人房。

The basement of the house and its roof terrace cap the building with elements of unity and interaction, where the siblings and their families are able to get together and socialize. The basement includes a large banquet hall with light wells on either side to bring in ample natural light. The room, covered completely in travertine, sets a more classic and elegant atmosphere for larger gatherings. The basement also includes parking facilities for 10 cars and a staff quarters, also naturally lit.

相互独立的居住单元采用相同的平面规划,虽然如此,但该建筑整体却并部不对称。住宅底层为社交空间,各自独立的花园沿住宅外部展开,巨大的滑动窗户拉近了室内外环境的距离。其中,住宅的交通空间被设于中心位置,而居住空间则沿建筑外围展开,保证了生活环境的清透度。二层卧室依然沿建筑外围而设,与下层布局方式如出一辙。与此同时,该层中心区还设有一个由天窗照明的公共区域和小厨房。

The independent units follow an identical plan although the form is articulated to disrupt symmetry. The ground floor houses the social areas for each family and is flanked by a very private garden that lights up the interiors through large sliding windows. Vertical circulation is organized along the middle of the house and the living spaces organized along the building periphery to maximize natural light. The first floor houses the bedrooms in a similar way along the outer edge, including a sky-lit communal area and a kitchenette in the center.

住宅室内装饰根据居住空间的功能而表现各异,从复杂纹理布置的音乐室,到北欧极简风格的卧室、餐厅和书房,令居家生活丰富多彩。亮面白色镶木地板和银色石灰华的结合,营造了温暖的环境氛围,也奠定了餐厅与客厅的色彩基调。

The materiality of the interiors is driven by the hierarchy of the space, ranging from a dramatic music room finished in an aptly titled scandalous marble, to the almost Scandinavian simplicity of the upper levels that houses the bedrooms, pantry and the informal reading room. Subtle warm tones, achieved by a combination of silver travertine cladding with white oil finished ash parquet, set the mood for the ground floor living and dining areas.

客户要求在有限的场地限制下,住宅需获得紧凑而实用的布局,且两个居住单元紧密相连又各自独立。对设计师来说,在建筑的开放与闭合之间建立平衡关系,为居住空间营造明亮的环境氛围是极具挑战性的,且困难重重。

The client’s brief called for a very dense program relative to the allowed footprint and also for the two units to be identical and side-by-side. This posed multiple challenges to the architects in terms of finding a balance between enclosed and open spaces, as well as bringing sufficient natural lighting to all areas of the house.

设计师决定在建筑中打造多个采光天井,阳台和户外露台,让住宅从多层次的空间角度获得明亮和通透的内部氛围。这种设计方法使住宅各空间均饱受自然光的洗礼,且帮助实现了不同居住功能空间的私隐性要求。

Studio Toggle chose to address these challenges in an incremental manner by creating light wells, balconies and decks affording varied degrees of transparency and porosity throughout the building. This approach resulted in a choreographed sequence of naturally lit spaces with a well-defined hierarchy dictating its degree of privacy

花园绿植由建筑脚下开始蔓延至场地边界,滑动玻璃门窗为室内外环境建立了良好的空间关系,而开放的底层空间规划则让阳光在起居室和餐厅之间恣意游走。在充分接纳自然光的同时,悬挑装置的嵌入也帮助居住环境抵御强烈的日光直射和太阳能热量增益。高墙环绕和百叶遮挡下的花园,为社交空间营造了明亮和葱郁的氛围。与此同时,地下层宴会厅也获得良好的私隐性。

The open-plan ground floor brought natural light into the living and dining area through its wide sliding glass panels leading to the outdoor garden space towards the edge of the plot. While maximizing the natural light, overhangs were employed strategically to decrease direct sunlight and solar heat gain. The garden, with its high walls and louvers fosters greenery and light for the social spaces, including the banquet room in the basement, while affording total privacy from neighboring buildings.

相似的手法也运用到二层空间的布局。沿外围布局的卧室获得了充足的自然光照。巨大的顶部天窗点亮了位于其下的公共生活空间,并以此形成了读书阅览的绝佳区域。住宅外围以朴素的白色饰面,与粗糙的灰色窗框和百叶形成强烈对比。外立面百叶保障了步入式门厅和屋顶花园的私隐性,同时柔化了庞大白色建筑的视觉冲击。

A similar technique is applied on the first floor, placing all bedrooms on the parameter to ensure windows in each room for their own natural lighting. A large skylight lights up the resulting interstitial area turning it into a brightly lit communal reading spot. The exterior of the house is finished in an austere palette of white cement render contrasted against the rough grey finish of the window frames and louvers. The louvers afford necessary privacy to the stepped entrance foyer and the roof garden and soften the impact of the crisp white massing.

▼平面图    Plan

▼剖面图    Profile

MORE: Studio Toggle

分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish