尘居丨吴家春

吴家春新作丨尘居

Wu Jiachun’s New Work | Serene Home

车水马龙的快节奏生活无疑在不断增加城市居住空间的紧张氛围。而本案坐落于繁华的广州CBD,业主则是一位偏爱宁静且具有珠宝设计专业背景的人,这也导致业主对于设计细节上的严格要求。最终历经两年时间的沟通与设计,这个“理想中的家”由居住者和设计师共同打磨完成,于繁华都市中划出一道“闹”与“静”的结界。

Nowadays, fast-paced lifestyles are intensifying the tense atmosphere in urban living spaces. This project is a residence situated at the bustling CBD in Guangzhou, China. The client, who is a   jewellery design professional, hopes to have a serene living space and is strict about details.  Through close communication and joint efforts with the client for two years, the designer created this ideal and serene home that is secluded from the busy city.

在空间、居住者与设计师三者的关系中,设计师实质上化身成为现实生活的造梦者,通过自身对于空间的把控,帮助居住者还原脑海中对于“家”的想象。进入空间,质朴原始的木色打造空间基底效果,而空间整体的层次感则利用色彩上的深浅对照勾勒形成。

Acted as a dream-maker, the designer realized the client’s imagination on the “home” via ingenious treatment of the space. Natural wood colours set the overall tone of the residence, with dark and light shades forming a contrast and enriching a sense of layering.

马克思曾说:“人生而孤独,却不甘寂寞,世界万物都是相互依赖的。”对于情感细腻的居住者更是如此,希望居住的空间能够为家人提供亲密互动的场景。于是设计师把传统的餐厅转化为多功能空间,进餐、工作、亲子娱乐……感受每一个片段中家的温度。

According to Karl Marx, human beings are born but unwilling to be lonely, and all things in the world are interdependent. This is especially true to the sensitive client, who hopes that the living space will provide scenes for intimate interaction among family members. To that end, the designer transformed the originally conventional dining room into a multifunctional space, which serves various purposes including dining, working, entertainment, etc. and creates intimate experiences in the home.

生活是过去、现在与未来的集合。设计师以简洁的线条布局空间,用现代的设计手法营造安静、舒适的氛围,融入有年代感的椅子,仿佛在静静地诉说流淌其中的峥嵘岁月,将过去的记忆重新焕发生命力。

Life is a collection of the past, present and future. The designer utilized neat lines to shape the spatial pattern, and created a tranquil, cosy atmosphere through modern approaches. The chairs feature a sense of age, which seem to be telling stories of the past.

空间中,于洛阳历时4个月由工匠师傅精心打造完成的紫铜储物柜,不仅展现了传统的“工匠精神”,而且从细节中提升整个空间的品质。

The copper storage cabinet is handmade by craftsmen from Luoyang in 4 months, which not only embodies traditional craftsmanship but also helps to enhance the overall quality of the space.

同样运用紫铜打造出高低内嵌造型的电视柜,其灵感来源于天然火山喷浆顺势而下的磅礴瞬间,而反向错位的设计象征夫妻牵手相伴组织“1+1=4”的幸福家庭。

Copper is also utilized to the TV cabinet, which is characterized by unique shapes and recesses. Inspiration is drawn from the scene where magma rushes down at the moment of volcano eruption. The irregular and distinct organization of blocks symbolizes the process that the couple sets up a happy 4-person family.

随着居住者心境的转变,家也应该是变化的。设计师将居住者的未来生活日常考虑在内,打造开放式布局,不为空间锁定特定场景,居住者可以依照自己对生活的期待赋予专属的空间记忆。

The home should be adaptable to the occupants’ moods. Taking account into future daily life of the occupants, the designer set an open and flexible layout, which allows the occupants to freely create their memories in the space based on their expectations on life.

源自意大利品牌POLTRONA FRAU的沙发和空间中特立独行存在的红蓝坐椅,帮助提升空间的品质和格调,同样成为视觉上的焦点。

POLTRONA FRAU sofa, as well as the striking red-and-blue chair, make the space more tasteful and produce a visual highlight as well.

在繁华喧闹的城市中,在倡导个性、自由与美感的年代里,居住者的内心需求更加迫切的需要得到重视。空间中不同品格的设计细部相互融合,成为一个极具独立意识的可视性精神探索空间。新的记忆于空间中不断产生,最终让脑海中的“家”落地生根。

In the era which advocates personality, freedom and aesthetics and in the modern city full of hustle and bustle, the inner demands of occupants require more attention. Different details within the residence merge into a holistic independent spiritual space. New memories will be constantly created there, and eventually the “home” in the mind will take root.

项目概况

项目地点:中国·广州市(天河区珠江新城嘉裕公馆)

设计机构:春计划工作室

设计主创:吴家春

商务联系:春计划工作室公众号

E-MALL:739810211@qq.com

项目摄影:游宏翔

项目面积:160 m2

竣工时间:2019年5月

主要材料:Poltrona Frau家居 、木地板、拾木记、梵品木皮等

 

Project information

Project location: Jiayu Mansion, Zhujiang New Town, Tianhe District, Guangzhou, China

Design firm: Spring Design Office

Chief designer: Wu Jiachun

E-mail: 739810211@qq.com

Photographer: You Hongxiang

Project area: 160 m2

Completion time: May 2019

Main materials: furniture (Poltrona Frau), wooden flooring, woodwork (SHIMUJI), wooden panel (Fanpin)

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish