HEYTEA LAB厦门万象城店丨MOC DESIGN OFFICE

倾斜的空间艺术

——HEYTEA LAB厦门万象城店

HEYTEA LAB at The MixC Xiamen

— A space featuring a slanting aesthetic

 

此间HEYTEA LAB地处厦门本岛的核心商圈,开敞的复式结构给予MOC DESIGN充分的空间条件进行设计探索。他们结合场域本身的特质,创造出自下而上微微“倾斜”的空间仪式,来容纳自由延展的城市生活与社交可能。

Located in the commercial hub of Xiamen Island, the project is a flagship store of HEYTEA, China’s leading tea drink brand. Based on characteristics of the open two-storey architectural space, MOC DESIGN OFFICE created bottom-up oblique order within it, which accommodates various possibilities for urban life and socializing.

引光入室的通透空间,可见二层倾斜的顶面

The transparent space brings in ample daylight and reveals the slanting ceiling on 2F

 

灵动界面 

Dynamic surfaces

店铺位于街区转角,由两面成90度夹角的玻璃幕墙围合,引光入室的通透姿态,向行人释放最大的善意。

The store is situated at the street corner, and is enclosed by two glass curtain walls which form a right angle. The transparent glass opens the interior to the outside and enhances its interaction with outdoor pedestrians.

主入口 Main entrance

室内呈现现代主义的理性几何形式,运用简单而朴质的材料及用色,营造精神气质与艺术风格有机结合的整体氛围。混凝土与金色不锈钢构成界面的材质对比,黑色烤漆作为装饰细节带来时尚度的平衡。金色不锈钢还延续为楼梯装置,在柔和的光线投影下散发灵性,成为立面景观中的视觉亮点。

The overall space features modern geometric forms, simple, austere materials and hues, as well as an ambience that combines spirit and artistic style. Large areas of interior surfaces are covered with concrete and gold stainless steel, which present strong contrast of textures. Black baked finish is applied to details, helping to strike a balance and add a modern touch to the space. Besides, gold stainless steel is extended to the staircase installation, which appears more flexible and dynamic under the soft light and becomes a visual highlight in the space.

从入口看向吧台,一侧倾斜的墙面悬浮于空间中

As looking from the entrance to the bar counter, a floating oblique wall on its side comes into view

▼ 被切割成细条的混凝土石板与金色不锈钢构成界面的材质对比,黑色烤漆的茶叶陈列架和黑色细线吊杆作为装饰细节带来时尚度的平衡

Linear Concrete panels and golden stainless steel form strong contrast of textures, while decorative details including tea display shelves coated in black baked finish and thin black hanging rods help to strike a balance and add a modern touch to the space

▼ 金色不锈钢延续为楼梯装置,成为立面景观中的视觉亮点

Gold stainless steel is extended to the staircase installation, which becomes a visual highlight in the space

▼ 楼梯细部 Staircase: details

▼ 从楼梯处看向二层 Looking upward to 2F from stairs

 

与场地对话

Dialogue with the site

原建筑的管道挤在一侧,为了保留最高限度的对外展示面,设计师采取因地制宜的做法,以小角度倾斜的天花和墙体,回应场地的高低差现状。创造性的解决方案将强加于项目的束缚条件化作机遇,高效而艺术地实现设计价值。倾斜的建筑体量不但谦逊地融入场域,还展现出充满力量的结构之美,形成极有辨识度的空间记忆线索。

In the original architectural space, all pipes were set on one side. And the space has height differences. In order to respond to site conditions and open the interior to the outside to the greatest extent, the designers made the ceiling and walls slightly slanting. Such a creative solution effectively solved site constraints and realized the value of design in an artistic way. Oblique blocks blend into the site in a low profile, showcase strength and a structural aesthetic, and form an identifying characteristic of the store.

▼ 轴测图 Axonometric diagram

▼ 设计师因地制宜,将场地天花因管道原因造成的高差现状转换为具有力量感的空间结构 The designers responded to site conditions, and turned height differences caused by pipes into structures featuring a sense of strength

▼ 从高座区看向茶极客吧台  

Viewing Tea Geek Lab counter from high seating area

▼ 二层整体空间概览 Overall view of 2F

▼ 插画区细节 Illustration area: details

 

打破对称   

Breaking with conventional symmetry

混凝土斜面之下,空间姿态更加舒展,突破传统的对称与均分,在更大尺度上追求张力与动势感。空间体块的水平组构与倾斜穿插,推移动线中的界面变化,隐性划分出不同样式布置的座位区。

With a series of oblique surfaces, the interior space has a dynamic appearance. It breaks with conventional symmetry, and shows a sense of tension. Spatial blocks are combined horizontally or interpenetrated in a slanting manner, which creates visual variations and marks off several distinctive seating areas.

▼ 结合场地本身局限,通过空间体块的组构与穿插,将功能座位区隐藏于界面变化之中 Based on site constraints, spatial blocks are combined and interpenetrated to form seating areas full of variations

▼ 倾斜的空间结构在更大尺度上追求张力与动势 Slanting spatial structures show a sense of tension and dynamic  

几何手法的分割和聚合,创造理性而细腻的层次体验,满足更多元化的空间需求,也契合品牌自身的创新精神。结构、材料、建筑、环境融为一体,合成一个承载大众当下生活的有机整体。

The geometric segmentation and combination of blocks create rich experiences, meet diverse spatial demands, and also fit into HEYTEA’s creative spirit. Structures, materials, the building and environment are harmonized into an organic whole — an urban destination that serves for the public.

▼ 平面图 Plan

项目名称: HEYTEA LAB厦门万象城店

设计单位: MOC DESIGN OFFICE (www.moc-office.com )

主创设计师:梁宁森,吴岫微

设计周期:2018.9-2018.10

竣工:2018.12

项目地址:厦门湖滨东路99号华润中心万象城1层

面积:460㎡

主材:水泥石预制板,金色乱纹不锈钢,KD木饰面板

业主:喜茶

摄影师:直译建筑摄影

Project name: HEYTEA LAB at The MixC Xiamen
Design company: MOC Design Office (www.moc-office.com)
Chief designers: Liang Ningsen, Wu Xiuwei

Design phase: September – October 2018

Completion: December 2018
Location: 1F, The MixC, Hubin East Road, Xiamen, China
Area: 460㎡
Main materials: precast cement board, gold stainless steel, KD unpainted wooden panel

Client: HEYTEA

Photography: ArchiTranslator

 

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish