意大利Völs湖畔木屋| noa*

此文本内容由事务所提供。

Völser威赫湖海拔1000多米,背靠着长满郁郁葱葱松树林的壮观山脉,充满着田园风光。这是一个风景优美的自然保护区,为游客提供了全年放松和休闲的空间。noa*受Völs市政当局的委托,建造一个小型但具吸引力的木制游泳房,附带公共更衣室和风景装饰的卫生设施。

Text description provided by the architects. Amid a spectacular mountain backdrop lined with lush green pine forests, the Völser Weiher lake lies over 1,000 meters above sea level. The idyll here is palpable: a scenic nature reserve that offers year-round visitors space for relaxation and leisure. noa* was commissioned by the municipality of Völs to build a small, attractive swimming hut with attached public changing rooms and sanitary facilities that would complement the scenic setting.

△ 建筑概览

 

“花径不曾缘客扫,蓬门今始为君开”

EXTENDING A WARM WELCOME

为了保持设施的精致小巧,以融入其特殊的环境。受其体量限制,Noa*沿着横向轴设计了两个紧凑的结构,主楼是一个新的小食吧,带有经典的鞍形屋顶,包含一个半封闭、半开放的厨房和柜台,提供食物和饮料。向外扩展成一个开放的凉廊和露台,可以俯瞰湖泊和新设计的洗浴区。

To keep the facility’s scale discreet and small in order to blend in with its special surroundings, noa* designed two compact structures with a restrained cubature that are connected along a transverse axis.
The main building, a new snack-bar with a classic saddle roof, contains a part closed, part open kitchen and counter where food and drinks are served. It expands into an open loggia and terrace, with sweeping views over the lake and newly designed bathing area.

△ 两个沿横轴连接的紧凑体量

 

连接两座建筑的横轴被设计成一个木制可折叠的开放凹槽。休息区作为第二个柜台,沐浴者、行人和骑行者可以在这里购买小食、冰淇淋和食物。凹槽也起到了巧妙的隔断作用,使木廊和露台区域可以保持舒适的安静的同时,也为客人提供快捷方便的自助服务。

The transverse axis that connects the two buildings is defined by an open recess with a wooden folding element. The recess functions as second counter where bathers, pedestrians, and cyclists can purchase small refreshments, ice cream, and food. The recess also acts a clever partition, so the loggia and terrace area can be kept comfortably quiet, while simultaneously enabling quick and easy self-service for guests.

△ 两开放式木制凹槽

△ 凹槽空间内部

 

 

“虽有人作,宛自天开”

CREATING PLACES

第二个建筑结构是一个连接到小吃店的独立立方体,它主要承担公共功能,并与主楼在建筑和功能上形成一个紧密的整体。

The second building structure is a separate cube connected to the snack-bar, which is dedicated to its public function and together with the main building forms a tight ensemble both architecturally and functionally.

这里的卫生设施不但满足无障碍要求,甚至还有游泳和滑雪爱好者提供更衣室。在设施中心,有一个小型的开放中庭,内有供客人使用的更衣室和由当地手工艺人特制的储物柜。中庭可以看到天际线,表达对游泳和徒步旅行者的欢迎。在这些公共场所中,团队选用了坚固的树脂刮板技术,既能承受溜冰鞋的磨损,又能确保在湿地板上的安全。为了能与自然环境融为一体,建筑师在室内设计中注重室内外强烈的视觉和谐。地板、墙壁和天花板均用绿色作为基色,不同的色调有助于创造一种自然流动且延续的氛围。

It is here that the sanitary facilities meet accessibility requirements and provide changing rooms for enthusiastic leisure athletes such as swimmers or ice skaters. In the facilities’ centre, there is a small open atrium with changing rooms for guests and lockers specially made by local craft businesses. The atrium offers a glimpse of the skyline to signal an inviting welcome for bathers and hikers. In these public accessible premises, a robust resin trowel technology was selected that can both withstand the wear and tear of skates as well as ensure safety on a wet floor. To blend in with the natural environment, the architects’ interior design focuses on a strong visual harmonization between the indoors and outdoors. Green was chosen as the base colour for the floor, walls and ceiling, with different shades helping to create an ambience of flowing continuation of nature.

△ 无障碍卫生间

 

“心与物共,物我合一”

BECOMING ONE

地板和外立面为湖边设施增添了独一无二的特征:为了使建筑稳定地融入环境中,Noa将传统的南蒂洛尔花边图案融入树脂填料中。这些图案被简单地压入潮湿的树脂中,然后又迅速地去除,以创造出不规则的、三维的效果。这些3D图案,或多或少地增加了一种特殊的视觉感和天然性。

The floor and vertical surfaces add another unique feature to the lakeside facility: to plant the architecture firmly within its’ location, noa* incorporated a traditional South Tyrolean lace pattern into the resin filler. The motifs were briefly pressed into the damp resin and quickly removed to create an irregular, three-dimensional effect.These 3D patterns, sometimes more, and sometimes less readily apparent, add a special visual flair and a touch of spontaneity.

△ 3D图案的地板

 

虽然主楼有一种独特的存在感,并且规模与旧址大致相同,但Noa*的创新方案使其他体量在视觉上处于次要地位。沿着横轴的木框架结构连接了两个建筑,成为藤蔓植物的支撑结构。在几个月内,那些生长迅速的茉莉花将会用绿叶覆盖更衣室。当从湖上俯瞰时,建筑便会与周围环境正式地融为一体。

While the main building exudes a characteristic presence and is roughly equal in size to the old structure, Noa* created a concept in which the other volume takes a back seat optically. The wooden frame construction along the transverse axis, which connects the two facility buildings, also acts as a support structure for climbing plants. Within a few months, the planned fast-growing jasmine will envelop the changing rooms in natural, green foliage. When viewed from the lake, the greenery will make the building disappear into its’ surroundings.

△ 植物攀登的支撑结构

 

心凝形释,与万化冥合

PARTICIPATE

整个建筑群坐落在独特的自然景观中,呈现一副“山映斜阳天接水“的美景。精心挑选的未经处理的落叶松木立面,将会随着时间的推移而改变。取自周围森林的木材,成为一个向外延伸、分岔并引导游客通往湖水中央的全新沐浴码头。低调的建筑让周边植物有充分空间来展示自己的生命力。

The ensemble lies in a unique natural landscape and offers beautifully framed perspectives of views of the lake, forest and mountain. The specially selected, untreated larch wood facade will be left to its natural fate – slowly changing as it’s exposed to the elements over time. The newly built bathing jetties, made with wood from the surrounding forests, branch out and dissolve into the lake, guiding visitors from the buildings into the water. Meanwhile, the less-than-conspicuous architecture highlights the flora, giving it space to gently insert itself.

△ 坐落在独特的自然景观中

△ 通往湖水的露台

△ 小吃店视角

 

项目的每一个元素都体现了Noa“以认真而谨慎地对待自然环境,同时忠于自身建筑标准的承诺与决心。在新铺设的芦苇和儿童区域之间,现代设计元素为自然爱好者创造了一个与自然幽会的宁静空间。

Every element of the project demonstrates noa’s* commitment to handling natural environments responsibly and with care while remaining true to their architectural standards. Between the freshly laid rows of reed and the new area for children, the contemporary design creates space for nature lovers to soak up the serenity in a rendezvous with nature.

 

 

项目基本信息

设计公司:noa*

项目位置:意大利

面积:330平方米

完成年份:2019

摄影支持:AlexFilz

 

Architects: noa*

location:Italy

Area: 330 m²

Year: 2019

Photographs: Alex Filz

zh_CN简体中文