济南绿城金融中心丨gad杭州

gad作品 | 时代的亲历者——济南绿城金融中心

gad Works | A Witness of the Times- Jinan Greentown Financial Center

“四面荷花三面柳,一城山色半城湖”的泉城济南,传统市中心面貌呈现出鳞次栉比的变化,与此同时传统在与现代的融合、互动中焕发新的活力。绿城金融中心项目就位于济南的传统市中心区域,北临泺源大街,周边分布众多传统的商业楼宇与传统民居,形式各异。它就像一位初来乍到的新面孔,与不同的建筑面貌交汇,新与旧的层叠带来多样性的趣味。

The verse of “A picturesque city surrounded by hills and lakes lined with lotus flowers and willow trees” is a vivid reflection of Jinan, also known as Quancheng (the city of springs). Its traditional downtown appearance now presents with changes. At the same time, traditions are being revitalized in the integration and interaction with the modern. Greentown Financial Center Project is located at the traditional downtown area of Jinan, facing Luoyuan Avenue in the north. It is surrounded by many traditional commercial buildings and traditional residential buildings in different forms. Like a new comer, the new and the old bring a variety of interest with the intersection of different architectural features.

融入城市的设计策略Integrated Urban Design Strategy

基于平衡经济性与城市基调的建筑设计策略,绿城金融中心采取舒缓内敛的形态融入传统市中心天际线,并不强调过多的变化来昭示城市地位,而是寻求与周边不同时代的建筑的对话共生。

With the architectural design strategy based on the balance of economy and urban tone, Greentown Financial Center adopts soothing and restraining forms to blend into the traditional downtown skyline. It does not emphasize too many changes to manifest the status, but seeks a dialogue and symbiosis with the surrounding buildings of different ages.

绿城金融中心所在场地呈L型短边临街,东西狭长,超高层塔楼高度达190米,楼内承担办公、商业等功能,在面宽40米的限制之下,采取体块切分的方式,延展内部的景观视线,保障千佛山-大明湖视线通廊的连续性。独立办公区块呈U型展开与主塔楼相连,配套公寓分置于西侧,横向与竖向的体块关系,相互映衬主楼的挺拔与群房的舒展。

Greentown Financial Center is located on an L-shaped site with a short street frontage. Long and narrow on the east and west, its super-tall tower is 190 meters high. The building undertakes office and commercial functions. Limited by a width of 40 meters, it adopts block segmentation to extend the view of the interior landscape, ensuring the continuity of the view corridor between Thousand Buddhas Mountain and Daming Lake. The independent office block is connected to the main tower in a U-shaped manner, and the supporting apartments are located on the west side. The horizontal and vertical block relation sets off the tall and straight main building and the stretching group housing.

 

 

建筑表情,材质与立面 Architectural Expression, Material and Facade

建筑表情则进一步回应建筑的整体感与延展性。外立面被赋予简洁竖向的金属线条,与建筑玻璃材质紧密贴合,平添一层精确推敲的阴影关系,在丰富建筑表情的同时,近人尺度上弱化建筑体量带来的压迫感,营造谦逊宜人的临街界面。并且运用契合当地气候条件的绿色设计原则,外立面单元式内呼吸双层幕墙间设空气层,配置独立的通风系统,达到温感控制的效果,提供适度能耗的高品质办公环境。

The architectural expression further responds to the overall sense and extensibility of the building. The facade is endowed with a simple vertical metallic line, which is closely matched with the building’s glass material and adds an elaborate shadow relation. While enriching the expression of the building, the pressure brought by the building volume is weakened on the approachable scale to create a modest and pleasant frontage interface. In addition, the green design principle that conforms to the local climate conditions is applied. Air layer is arranged between the external facade unit type interior breathing double-layer curtain wall and independent ventilation system is configured to achieve the effect of temperature sensing control and provide a high-quality office environment with moderate energy consumption.

 

 

有机关联的空间序列 Organically Related Spatial Sequence

综合体建筑通常具备较强的人群吸附效应,人群与场所的互动中能够催化空间活力,这样有机的联系也提升了场所的丰富度,绿城金融中心在界定场所的同时兼顾建筑的有机联系。

Complex buildings usually have a strong crowd adsorption effect, and the interaction between the crowd and the place can catalyze the spatial vitality. Such organic connection also improves the richness of the place. Greentown Financial Center not only defines the site but also considers the organic connection of the building.

除了现代化的商务办公场所,建筑师还从内部的开放性出发,U型围合成半开放的内庭院,例如商业购物、接待洽谈、办公小憩等较强共享社交功能的空间安放于此。建筑采取低体型系数、底部架空及南北贯通的形态与空间,优化办公庭院风、光等微气候环境因素。

In addition to the modern business office space, the architects also set out from the openness of the interior and adopt a U-shaped composite semi-open inner courtyard to accommodate spaces with strong shared social functions like commercial shopping, reception and negotiation, office and rest areas. The building adopts the form and space of low form coefficient, overhead bottom and north-south connection, and optimizes the micro-climate environment factors such as wind and light in the office yard.

从商务办公到交通通行,建筑不再是被单一的框定功能,而是趋向于多元化的场所性格。建筑的底层商业空间开放打通,继而为东舍坊周边的市民提供南北向人行的通道,流线组织有效的串联起城市空间。前序广场则供人们停留、锻炼、交谈等丰富的日常活动,界定场所之外,创造建筑、居民与城市的关系之间的“边界效应”。

From the commercial office to the traffic, the building is no longer a single framed function, but tends to be a diversified site. The commercial space on the ground floor of the building is opened up, thus providing a north-south pedestrian passage for the citizens around Dongshefang and effectively connecting the urban space with the streamline organization. The square is for people to stay, exercise, talk and conduct other rich daily activities. Beyond the defined site, “boundary effect” is created among the relationship between the building, the residents and the city.

 

结语Conclusion
当建筑的高度一次次刷新人们对于摩天大楼的想象,摩天大楼也作为时代亲历者,见证了城市的新陈代谢。在川流不息的泺源大街上,绿城金融中心与古城风貌、车流、人群往来辉映,晨间夜晚,建筑仿佛一座舒展的雕塑,沉默的见证济南的活力。

When the height of buildings refreshes people’s imagination of skyscrapers again and again, skyscrapers also witness the metabolism of cities as witnesses of the Times. In the bustling LuoYuan Avenue, Greentown Financial Center and the ancient city landscape, traffic and crowd reflect each other. In the morning and at night, the building is like a sculpture stretching out, silently witnessing the vitality of Jinan.

项目名称:济南绿城金融中心

Project Name: Jinan Greentown Financial Center

项目地点:山东省济南市

Project Location: Jinan City, Shandong Province

详细地址:山东省济南市历下区泺源大街8号

Detailed Address: No.8, Luoyuan Avenue, Lixia District, Jinan, Shandong

项目类型:公建

Project Type: Public Construction

设计时间:2012-2014

Design Time: 2012-2014

建成时间:2017.10

Completion time: October, 2017

项目规模:150000㎡

Project Scale: 150000㎡

设计单位:gad杭州

Design Unit: gad Hangzhou

项目总监:王宇虹

Project Director: Yuhong Wang

项目主创:王晓夏

Project Lead: Xiaoxia Wang

完整团队成员

Full Crew

建筑:王宇虹、王晓夏、苏玲、陈悦洁

Architecture: Yuhong Wang, Xiaoxia Wang, Ling Su, Yuejie Chen

结构:胡达敏、宋仁乾、汪光满、王昕

Structure: Damin Hu, Renqian Song, Guangman Wang, Xin Wang

给排水:吴文坚、赵雅萱

Water Supply and Drainage: Wenjian Wu, Yaxuan Zhao

暖通: 戚乙、张言军、张震寰、李金牛

HVAC: Yi Qi, Yanjun Zhang, Zhenhuan Zhang, Jinniu Li

电气: 陆柏庆、刘传谱、任飞宇

Electric: Baiqing Lu, Chuanpu Liu, Feiyu Ren

其他参与者

Other participants

幕墙设计:海德工程咨询(北京)有限公司、江河幕墙

Curtain wall design: HEAD Construction Engineering Consulting Services and Jianghe Curtain Wall

室内设计:深圳市杰恩创意设计股份有限公司、上海迪扬建筑设计事务所

Interior design: Shenzhen JIANG & ASSOCIATES, Shanghai AUCH Space Design

景观设计:遨天设计有限公司

Landscape design: Cohere Design Co.,Ltd.

业主:山东财富纵横置业有限公司

Client: Shandong Spacious Fortune Real Estate Co., Ltd.

结构手法:框架-核心筒结构体系

Structural approach: frame-core tube structural system

建筑材料:玻璃、金属

Building materials: glass, metal

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish