立木设计工作室改造/ L&M DESIGN LAB

立木设计研究室近日完成了其上海办公室的改造,一套90年代居民小区里的底层狭长住宅经过一个月的改造,脱胎换骨,带着朴素的诗意和魔幻的潇洒,像一条通往未来的时光隧道,让时尚的梦想照进现实。

 

L&M DESIGN LAB recently completed the renovation of its office in Shanghai. After one month, a ground-floor flat in 90s residential neighborhood was transformed to a modern and contemporary office. The “time tunnel” brings both lightness and vitality into the once dark, narrow flat, invoking a feeling of dream and fantasy.

 

改造前的房屋呈一字长条,两室无厅外加一个幽暗的小天井,东西面宽3.3米,南北进深20米。采光通风很不理想,空间尺度也处处捉襟见肘,很难将这样的“老破小”和时尚先锋的工作室联系在一起。

 

The original flat had a linear layout (3.3 meters wide, 20 meters deep) with two rooms and one dark little patio. The poor lighting and ventilation condition and cramped space made it difficult to be connected with the idea of a pioneer studio.

 

隐没在树丛中的底层住宅

<The ground-floor flat hidden in the bush>

改造前室内现状

<Interior space before renovation>

镜桥/Mirror Bridge

 

越是在矛盾冲突的土壤里,越是容易迸发出动人的萌芽。对于改造前室内的最大问题“长”和“暗”,无论是分隔以变短还是开灯使变亮都显得不够自然。保留住长条形空间的独特体验并优化空间尺度,同时尽可能增加室内自然光线的反射才是原汁原味的解决之道。

 

Conflict appears to be a necessary driving force for innovation. To face the biggest problem “long” and “dark”, whether to separate the space or use artificial light is not the best way. The vision is to maintain the unique linear experience and optimize spatial scales as well as maximize the reflection of natural light.

 

怎样才能将底层室外的珍贵阳光尽可能多的反射到室内?

怎样才能避免直接反射给办公区域带来的眩光?

怎样才能使单调狭长的走道变得灵动富有趣味?

 

呼之欲出的解决之道是一片扭转的镜面不锈钢桥,一道灿烂的银色漩涡!

 

How to reflect the precious sunlight on the ground floor indoors as much as possible?

How to avoid the glare caused by direct reflection to the office area?

How to make the dull walkway more entertaining and enjoyable?

What is coming out is a twisted mirror polished stainless steel, a brilliant silvery vortex!

 

镜面不锈钢漩涡形态生成分析

< Morphology analysis of the mirror vortex>

扭转的镜面不锈钢装置激活整个室内空间

< The installation appears as a strategic arrangement to activate the entire indoor space>

改造对采光、通风、视线的诸多提升

<The renovation made significant improvements in lighting, ventilation, and sight>

光线与视线分析

Analysis of light and sight   景观与气流分析

Analysis of green and air flow

 

扭转的金属面使得光线在室内多次反射,增加照度的同时也创造出时光隧道般的魔幻体验。与此同时,开放式的工作区令南北两侧的窗口得以彼此相望,对穿的气流显著提升了室内环境舒适度。

 

The twisted metal surface allows the light to be reflected multiple times indoors, increasing the illumination as well as creating a magic time-tunnel experience. Meanwhile, the open work area allows the air flow through windows on both sides, which improves the indoor environment significantly.

镜面不锈钢结构分析图

<Structure analysis of the mirror polished vortex>

在确定了“镜桥”的设计方向之后,一系列的结构研究优化了不锈钢自身的建构逻辑,落地部分支撑的形式和其形态自身的张力一定程度上减轻了施工的难度。

 

After determining the overall design direction, a series of structure studies optimized the construction logic of the stainless steel itself. The form of the ground-supported portion and the tension of its shape partially reduced the difficulty of construction.

 

把设计理念藏进房子/Integrate the design philosophy into the house

 

扭转的镜面不锈钢桥联通南北,一举三得的解决了采光、通风和尺度问题,这似乎宣告着这个设计的胜利结束。但对于一个设计工作室的使用,服务空间的组织却尚未臻于完美。相比于梦幻和浪漫,实用和理性也同样重要。

设计试图通过对辅助功能的理性梳理,隐喻立木事务所的设计理念:逻辑(Logic)& 魔力(Magic),即追随逻辑,创造魔力!

 

The twisted mirror polished stainless steel vortex connects the north and south, solving the lighting, ventilation and scale problems in one single step. However, this does not mean the end of the design since the organization of service space was not perfect for a design studio. Practicality and rationality are equally important compared to dreams and romance.

The design attempts to convey the philosophy: Logic & Magic (follow the logic, create the magic) through rational arrangement of service spaces.

 

于是打通会议室,联通厨房和庭院变得顺理成章,如果把镜面不锈钢桥比作一条充满魔力的神奇飘带,那集成了诸多实用功能,从会议室蜿蜒而出,串联起厨房、庭院的线性环绕式储物空间或许就是追随理性的“逻辑带”。

“逻辑带”和“魔力带”双管齐下,曲直相望,共同赋予了这套老房子全新的生命。

 

In this case, it is natural to connect the meeting room with kitchen and courtyard. If we compare the mirror polished stainless steel bridge to a “magic belt”, then the circular storage space may be the “logic belt” that integrate many practical functions.

The combination of “logic belt” and “magic belt” bring new life to the old flat.

 

“逻辑带”和“魔力带”

<“Logic Belt” and “Magic Belt”>

平面尺度分析

Analysis of scale 

空间渗透性分析

Analysis of phenomenal transparency

改造后平面图

< Plan>

改造后平面图

< Plan>

带有强烈方向感的入口

<Entrance with strong sense of direction>

入口看会议室,竖直的木头隐喻“立木”的名字

< View from the entrance to the meeting room, the upright wood symbolizes the name of “L&M”>

水平延展的会议室

<Horizontally extended meeting room>

水平延展的会议室

<Horizontally extended meeting room>

方便传送酒和咖啡,厨房和会议室之间“逻辑带”上的洞口

<The hole between the kitchen and meeting room can deliver wine and coffee conveniently>

多功能复合使用的“逻辑带”

<Multi-fuctional logic belt>

曲直相望的“逻辑带”和“魔力带”

< Communication between the “logic belt” and “magic belt” >

串联南北的镜面不锈钢桥“魔力带”

<The “magic belt” that connects north and south sides of the room>

”魔力带”如同一道银色漩涡汇集了周边所有景色,并在其表面如涓涓细流般向室内流淌。

The surrounding scenery is incorporated into the “magic belt” and flows into the interior along its surface.

曲线在洽谈区逐渐收缩,局部隆起形成鱼尾吧台,既实现了使用功能,又以半遮蔽障景手法避免了从门厅到工作区的视线直达。

 

The vortex gradually shrinks in the lounge area and form the fishtail bar in the end, which not only realizes the function but also avoids direct sight from the entrance to the workplace.

 

 

“魔力带”的起点:鱼尾吧台

<The starting point of the “magic belt”: fishtail bar>

入口看工作区

<View from entrance to workplace>

与传统障景手法的不同在于,银色漩涡的材料和曲率使其折射出周边空间非凡的降维景象,时尚和魔幻兼而有之。

 

Different from the traditional obstructive scenery, the material and curvature of the silvery vortex make it reflect the extraordinary dimensionality of the surrounding space, both modern and magic.

 

时空隧道般的“银色漩涡”

“Silvery vortex” resembles time tunnel

时尚浪漫的办公区域

<Modern and romantic workplace>

镜面不锈钢提升室内整体亮度

<The mirror polished stainless steel enhances overall brightness in the room>

南侧绿意盎然的阳光房

<Vibrant sunroom on south side>

南侧绿意盎然的阳光房

<Vibrant sunroom on south side>

道路一窥

<View from the street>

立木工作室的改造正是上海四万万方存量住宅转变的一个缩影,虽然面积小、现状难,但依然可以如那燎原的星星之火,点亮平凡生活里的浪漫诗意。

The renovation of L&M DESIGN LAB give an example of how Shanghai’s 40 million square meters of stock housing can be transformed and how design can activate and bring vitality to our everyday life.

业主:立木设计研究室

设计:立木设计研究室

主持建筑师:刘津瑞,郭岚、冯琼

项目经理:郭岚

设计团队:张恩东、王祥、郭乾、黄翰仪、焦昕宇、冯菲、关博隆、朱嗣君、

汤璇、罗迪

数字技术顾问:王祥

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish