梦境中的乐园

金畅童堡亲子乐园设计灵感来源于贵州本土文化的龙洞堡环境为起点,演绎着不同趣味性的层次空间,把儿童的奇思幻想与天马行空场景完美结合。在构思空间中吸纳当地的文化特色、利用山形,水流,路桥,云朵,城市的设计概念,展现了一个丰富多彩,能让孩子快乐成长、寓教于乐的好地方,同时也巧妙地运用到空间布局和绚丽多彩的环境,空间采用下沉式和抬高的表现手法,使整个空间层次错落有序,给儿童带来不一样的趣味性体验与无限想象。

The design of Jin Chang Children’s Castle is inspired by the local culture and environment of Longdongbao, Guizhou Province, China. It is a multiform space combined with children’s fantasy and dreamlike scenery. Cleverly applied to the spatial layout and colorful environment and the design concept “mountain, stream, bridge, cloud, city”, the space adopts the sinking and elevated performance techniques, making the whole design level orderly, bringing children a different interesting experience and unlimited imagination.

项目位于贵州省都匀市新都汇广场2F,拥有得天独厚的地理环境,整个周边被水系围绕,同时恰巧坐落在当地有名的九龙寺山脚下方;本项目设计有着一段故事情结,关于一位妈妈对于自己小孩的职责做了这份事业,两位小宝贝年龄分别“最小的小王子是1岁,最大的小公主是3岁”,前期间妈妈一直照顾着自己的小孩,几年时间也没有做过任何工作,突然这位妈妈有个非常好的想法,既可照顾小孩,也可管理工作,同时是自己非常喜欢的职业,也是夫妻二人准备送给自己二位宝贝的儿童礼物,就这样顺理成章开始了整体计划;

The project is located at 2F, Xinduhui Square, Duyun City, Guizhou Province. It has a unique geographical environment, surrounded by waterways and happens to be located at the foot of the famous Jiulong Temple Mountain. There is a story behind the design: a mother did not participate in any work for several years in order to take care of two young children, the elder girl 3 years old and the little boy 1 year old. Suddenly an idea came into her mind, is it possible to turn the childcare into a career? With the love for children and the pursuit of career in the new era, the mother and her husband started the project together.

项目整个空间儿童乐园分为17个区,看似麻雀虽小,却五脏俱全,内容包括有:入户大堂体验展示区,面包房,烘焙体验教室,咖啡水吧台,乐高积木区,攀爬区,超市区,旋转楼梯区,图书区,消防体验区,树屋区,沙池区,手工操作室,双投影互动区,蹦蹦床区,爬行通道区,卫生间区等功能展现;

The whole space is divided into 17 districts, including the entrance lobby, the bakery, the baking experience classroom, the coffee bar, the LEGO blocks area, the climbing area, supermarket area, rotating staircase area, book area, fire control experience area, tree house area, sand pool area, handwork operation room, double projection interactive area, trampoline area, crawling passage area, and bathroom area.

我们的整体游乐空间各有各的体验环境和区域,绚丽而不杂乱,丰富而有序,以孩子的视角来理解,去探索整个空间。结合各种不同年龄层的游乐方式,将空间打造成为更符合多年龄层次,同时也是符合更多年轻家长们喜爱的互动空间。

The overall space has its own experience environment and region, rich and orderly, to understand and explore from the perspective of children. Combining children’s play styles of different ages, the space is more suitable for multiple ages, and it is also an interactive space that is more suitable for young parents.

整体建筑层挑高为5米,以及建筑外墙形象改造设计,王皓先生以儿童的视觉为出发点,在我们进入空间当中,第一呈现的是山峦起伏形式的展柜和多彩的天井,像树洞一样的彩色盒子,斑马式的地面条纹,还有山形的叠影,都倒影在入户大厅内,将孩子们的好奇心与探索欲望完全激发出来;

The building layer height is 5 meters. Mr. Wang Hao takes the children’s vision as the starting point. When we enter the space, the first thing that comes to our eyes is the  mountain shape showcase and the colorful patio, the colored boxes like tree holes, and the zebra-style ground stripes. The overlapping images are reflected in the entrance hall, which fully stimulates the children’s curiosity and desire to explore.

往前方靠近就是我们设置了不同主题的娱乐区域,深蓝色的顶部,可爱的小气球,犹如来到星空般的场景,绚丽而浪漫,旁边有一个像城堡的咖啡水吧台,一下子把整个区连接到了环境当中,窗户的设计也是非常巧妙的,融合了现代城堡的样式,把最简单的弧形线条当做成了窗户的顶部,下方是我们的乐高积木区,方便孩子们在里面玩耍,也可以看到窗外的景色,把大自然独有的风景完美再现;最有意思的是一个时光隧道,这个是通往卫生间的方向,整体不失单调,处处充满惊喜;

Close to the front is the entertainment area with different themes, the deep blue top, the cute little balloons, like a scene coming to the sky, beautiful and romantic. There is a coffee bar next to it, which connects the entire area to the environment. The design of the windows is also very clever, blending the style of a modern castle, making the simplest curved lines the top of the window. Below is our LEGO blocks area, which is convenient for children to play inside, and can also see the scenery outside the window, perfectly reproducing the unique scenery of nature. The most interesting is a time tunnel, this is the direction to the bathroom, the overall is full of surprises everywhere.

再通过一个长长的弧形洞口,则是来到了孩子们梦幻中的乐园区域,顶上可爱且炫丽小气球,墙面城堡的素影,还有一个独立的面包展示店,四个弧形洞口,一大一小,一高一低,相互树立,却有着不同的体验与视觉效果;王皓设计师对注重研究平面、立体、色彩三大构成在整体空间上的协调统一性,家具上注重趣味性、美观性为主,灯光设计上偏向柔美、自然的格调。

Then through a long curved hole, it is to the play area. On the top there are cute and dazzling small balloons, the shadow of the castle. And there is an independent bread display shop. Mr. Wang Hao set up the coordination and unity of plane, three-dimensional and color in the overall space. The furniture focuses on fun and aesthetics, and the lighting design is biased towards a soft and natural style.

在这里,有着不同的职业体验区,消防体验区也是我们空间设计的亮点,结合当地的屋顶外貌,用现代的手法诠释出来,消防窗口也是很有意思,后面是我们的超市体验区,不同的货架展示不同的产品,旁边则是孩子们的攀爬区,色彩不一的结构,有趣的体验,在另一侧是我们的沙池区,大树下感受秋千的快乐和沙池的体验,空间前方是我们独立的手工操作室兼画画室,大小不一样的门洞,给孩子带来有趣的动线体验;

Here, there are different professional experience zones, and the fire control experience area is also the highlight of our space design, combined with the local roof appearance, interpreted in a modern way. Behind is our supermarket experience area, different shelves show different products. Next to it is the children’s climbing area, with different colors and a fun experience. On the other side is our sand pool area, under the big tree, children can feel the joy of the swing and play with sands. In front of the space is our independent handwork operation room and painting room. The door opening is different in size, which brings interesting movements to children.

在这里,有着不同的职业体验区,消防体验区也是我们空间设计的亮点,结合当地的屋顶外貌,用现代的手法诠释出来,消防窗口也是很有意思,后面是我们的超市体验区,不同的货架展示不同的产品,旁边则是孩子们的攀爬区,色彩不一的结构,有趣的体验,在另一侧是我们的沙池区,大树下感受秋千的快乐和沙池的体验,空间前方是我们独立的手工操作室兼画画室,大小不一样的门洞,给孩子带来有趣的动线体验;

Here, there are different professional experience zones, and the fire control experience area is also the highlight of our space design, combined with the local roof appearance, interpreted in a modern way. Behind is our supermarket experience area, different shelves show different products. Next to it is the children’s climbing area, with different colors and a fun experience. On the other side is our sand pool area, under the big tree, children can feel the joy of the swing and play with sands. In front of the space is our independent handwork operation room and painting room. The door opening is different in size, which brings interesting movements to children.

还有孩子们体验的蹦床区,树屋,旋转楼梯区在空间设计上强烈的高低错落感,给孩子以强烈的环境互动和视觉享受;独立的图书室置入其中,给家长和小朋友创造一个共同的阅读环境,一起寻找“童心童梦”;

The trampoline area, the tree house and the spiral staircase area give the children a strong environmental interaction and visual enjoyment at different heights in the space design. And an independent library is placed in it to create a common reading environment for parents and children to look for “children’s dreams”.

 

项目名称:(梦境中的乐园

project name:Fairyland in Dream

项目地点:中国·贵州·都匀新都汇广场

project location:Duyun Xinduhui Square, Guizhou Province, China

设计面积:430

design area: 430sqm

项目业主:金畅亲子陪伴中心

project owner: Jin Chang Parent-child Companion Center

项目性质:儿童乐园(亲子餐厅)空间

project sort: Children’s playground (parental restaurant) space

设计公司:DCD Studio/淀川(上海)设计事务所

design company: DCD Studio, Shanghai

导演主创:王皓

creative design leader:Wang Hao

设计团队:唐超、Andrew、袁郑亮、颜丙坤、肖祥和、夏杰

design team: Tang Chao, Andrew, Yuan Zhengliang, Yan Bingkun, Xiao Xianghe, Xia Jie

项目摄影:吴清山

project photography: Wu Qingshan

设计时间:2018年05月

design time: May 2018

竣工时间:2018年09月

completion time: September 2018

主要材料:皮革软包、木饰面、金属、玻璃钢、木地板、草皮地毯;

main materials: soft leather, wood veneer, metal, fiberglass, wood floor, turf carpet;

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish