NOVERCA住宅/ATELIER JQTS

住宅 建筑

地点:葡萄牙,LOURES

时间:2017

客户:Escola Basica MarIa Veleda

项目团队:客户Escola Basica MarIa Veleda。

工程:Carla Belga, Ricardo Gomes

内部协作:Belén Goñalons

建筑:Jular, Santomargo, Aresta Renovada

摄影:Jular, Santomargo, Aresta Renovada

location: LOURES, PORTUGAL

time: 2017

Client: Escola Básica MarIa Veleda

Project: Team João Quintela, Tim Simon

Engineering: Carla Belga, Ricardo Gomes

Interiors Collaboration: Belén Goñalons

Construction: Jular, Santomargo, Aresta Renovada

Photography: Jular, Santomargo, Aresta Renovada

NOVERCA是葡萄牙的Maria Veleda学校学生的一个多感官空间的项目,是五年前开与学校共同始的一个过程的结果,与学校的方向一致。他们想为多个残疾学生创造一个自主的空间,并且缺乏资源和源泉来实现它。顺应了学校本身的发展方向。它致力于为身患残疾的学生们创造一个自主的空间,但是在实现的过程中遇到了资金不足的问题。

NOVERCA is a project of a multisensory space for the students of Maria Veleda School, in Portugal, and is the result of a process begun about five years ago together with the direction of the school. They wanted to create an autonomous space for multiple handicapped students and there was a lack of resources and founds to actually realize it.

几年前,当地政府决定将残疾学生纳入普通校园,却未能提供必要的、能够满足使用需求的自主教学空间。理想情况下,这些学生应当相互结伴,学习两到三门课程,余下时间则在专属的、配有感知设备的房间内独立学习和生活。需要指出的是,目前葡萄牙国内的学校极少配有此类能够帮助残疾学生融入校园生活的设施。

A few years earlier the government had made the decision to integrate all multiple handicapped students in schools without ever creating the necessary conditions for them to have an autonomous teaching space and adapted to their limitations. Ideally these students would have two or three subjects together with the others, and in the rest of the time they would have individual accompaniment in their own space with sensorial equipment. It may be relevant to point out that among all the schools in the country it is extremely rare to have this kind of spaces that certainly facilitate the integration of these students.

我们决定积极参与这一倡议,我们有机会与教授、学生、家长以及来自该地区的所有教育团体合作。我们决定在学校安排一系列的例会,目的是开发一个共同的项目,并将不同的意见合并到最后的提案中,根据给定的条件,以最低的成本达成最终的建议。

We have decided to actively collaborate in this initiative and we had the chance to work together with the professors, the students, and their parents, as well as all the educational community from this region. It was decided to schedule a series of regular meetings in the school with the intention of develop a common project and incorporate the different opinions until we arrive to a final proposal with the lowest cost as possible according with the given conditions.

五年后,通过各类筹款活动及建筑和教育竞赛,项目终于获得了有限的资金。同时还要感谢Jular建筑木材公司与设计方的通力合作,最终促成了新建筑类型及系统的开发。Santomargo和Aresta Renovada也为项目作出了巨大贡献和热情声援。

After a period of five years it was finally possible to guarantee a minimum funding for the project due to the various fundraising events and to the participation in architectural and educational competitions. This step was also possible thanks to the great collaboration of the company Jular which is specialized in wooden construction and has decided to work with us on a new prototype and construction system. Santomargo and Aresta Renovada also gave their great contribution on the works and all of them expressed the solidarity with the initiative.

NOVERCA大约有90平方米,为这些孩子们提供了一间小房子。它有一个小厨房,用来学习如何处理家庭问题,一个主要活动室,一个小书房,一个特殊的感知型空间(snoezelen),以及一间浴室。在建筑方面,住宅拥有一个低矮的钢筋混凝土基座,主要结构由木材构成。纤薄的墙壁在作为结构部件的同时为住宅赋予了整体的统一性。

NOVERCA has approximately 90m2 and works as a small house for those children. It has a small kitchen to learn how to handle household issues, a main activity room, a small study room, a special sensorial space (the snoezelen room), and a bathroom. In architectural terms it consists on a reinforced concrete podium that establishes the horizontal plate on which the whole structure of wood stands. Here all the thin walls work as structural elements helping each other to create the overall unity.

屋顶是由一组非常细的光束形成的,它产生了一种紧凑的平面,它把所有的重量都压在了墙壁上,并使它们再次稳定下来。这意味着所有的元素(墙和屋顶)都有助于建筑的结构功能,空间结构和物理结构没有区别。整个住宅之中仅有一座立柱与众不同,它有着粗糙的钢筋混凝土体量,并且独立于室内的直角布局。它高于墙壁低于屋顶,给学生们传达出了一种强烈的现象。

Than the roof is create by a set of very thin beams that generate a compact plane that lays all its weight on the top of the walls and stabilize them again. This means that all the elements (walls and roof) contribute to the structural function of the building ad there is no difference between spatial structure and physical structure. Paradoxically, there is only pillar in the whole project that rises up unexpectedly, solitary and massive. It has a raw finishing from the reinforced concrete and runs away from the orthogonality of the space. Although it’s higher than the walls it’s actually lower than the roof and expresses its own condition of being a symbolic element with a strong phenomenological character for the children.

MORE: ATELIER JQTS

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish