平衡空间设计| 无形感知的创造与多维食境的新体验,葉蒲会 Dining & Bar

PULLME Dining & Bar

“直线属于人类,

曲线属于上帝,

一切灵感来源于自然与幻想”

—安东尼奥·高迪

 

The straight line belongs to man, the curve to God.

Everything is inspired by nature and fantasy”

Antonio Gaudi

 

 

项目位于宁波万象城,是湾头城市精品线的核心区块,旨在设计中充分利用感觉物性,诠释的是设计服务于体验,增加客户与空间的粘性。

The project is located in Ningbo Mixc City, which is the core block of Wantou city boutique line. It aims to make full use of sensory properties in design, interpreting that design serves experience and increases the stickiness between customers and space.

 

不同时段的用餐体验和情景创造是设计师贯穿始终的设计思考。通过视觉、听觉及味觉向人们传达出“沉稳的黑金调性”、“自由的韵律感”以及“新式餐吧文化”等理念。

The dining experience and scene creation at different times are the designer’s persistent design thinking. Through vision, hearing and taste, it conveys the concepts of “steady black and gold tone”, “free rhythm” and “new restaurant and bar culture” to people.

 

◮ 餐厅入口

Restaurant entrance

曲径与深秘Winding path and mystery exploration

 

入口空间是条狭长的曲径长廊。

The entrance space is a long and narrow winding path.

 

设计师运用雕塑手法将金属管融合于墙面,采用蜿蜒流畅的弧度设计出强烈的线性延伸感,像连绵起伏的波浪,让人感受到刚柔并济、力求至上的探究之意。

The designer uses a sculptural technique to integrate the metal tube into the wall, and applies a sinuous and smooth arc to design a strong sense of linear extension. It is like an undulating wave, which makes people feel the meaning of exploration with the combination of hardness and softness, striving for the supremacy.

 

随着地面柔和的灯带,逐步将视野从主入口的3米高延伸至室内超10米的空间,如同打开一道探险之门。

With the soft light strip on the ground, the vision gradually extends from the 3m height of the main entrance to the indoor space of more than 10m, like opening a door to adventure.

 

 

自如与呼吸Freedom and breath

 

根据空间层高定制的编程水母呼吸灯,其高度的自动调节及形态的优雅伸缩、多时段颜色的切换、光与影随透明的水母触须翕张曳动,与用餐卡座四周的循环水系设计遥相映照。

 

The programmed jellyfish breathing light is customized according to the height of the space. Its height is automatically adjusted, the shape is elegantly stretched, the color is switched in multiple periods, and the light and shadow move with the transparent jellyfish tentacles, which mirrors the design of the circulating water system around the dining booth.

 

◮ 餐厅内部

◮ Inside the restaurant

 

从十米高缓降的水母呼吸灯犹如人们在当下思考着新与旧、驻守与冲破、慵懒与探知的碰撞糅合。

 

The jellyfish breathing lamp descending slowly from a height of ten meters is like the collision and fusion of people thinking about the new and the old, stationing and breaking, laziness and exploration.

 

◮ 水母呼吸灯

Jellyfish breathing lamp

 

设计师以一种游离的状态重新诠释自由的隐义。

The designer reinterprets the hidden meaning of freedom in a free state.

 

设计体验感

Design experience

 

空间的中心是环形高吧台,吧台顶上为LED三层圆环升降屏。右侧的半封闭沙发区通过建筑构成延伸至二楼夹层,与夹层的半围合餐区呼应,这一构成既阻断进入空间的视觉穿透到底,又引导客人夹层客座的选择性。

 

The center of the space is a circular high bar, and on top of the bar is an LED three-layer circular lifting screen. The semi-enclosed sofa area on the right extends to the mezzanine on the second floor through the architectural composition, echoing the semi-enclosed dining area on the mezzanine. This composition not only blocks the visual penetration into the space to the end, but also guides the selectivity of the guests’ mezzanine seating.

 

 

环形高吧台既满足客座,又辅助现场调酒师的出品。

The circular high bar not only satisfies the guests, but also assists the on-site bartender’s production

 

 

第一层次的卡座的桌椅配置了升降功能,餐段保持舒适就餐的高度。

 

The tables and chairs of the first-level booth are equipped with a lifting function, and the dining section maintains a comfortable dining height.

 

21:00后随着吧段歌手的开唱,桌椅高度整体升高至吧台椅的高度,进一步融入观演赏乐的氛围之中,使人能于餐段伴乐而欢,于吧段又有临场的参与感与震撼感。

 

After 21:00, with the singing of the singers in the bar section, the height of the tables and chairs are raised to the height of the bar chairs, which further integrates into the atmosphere of watching the performance and enjoying the music. It enables people to enjoy the meal with music, and to have a sense of participation at the bar.

 

 

为同时满足就餐时段与音乐时段的不同坐高舒适度,根据设计高度特别定制的升降桌椅。

 

In order to simultaneously meet the different sitting height comfort during dining time and music time, the lifting table and chairs are specially customized according to the design height.

 

打造“味”、“视”、“听”完美融合体验的食乐盛宴。

 

Create a feast of food and music with a perfect fusion experience of “taste”, “sight” and “listening”.

 

◮ 升降桌

◮ Lifting table

 

 

环绕与互动

Surrounding and interaction

 

为了夜晚吧段时间的“现场感”与“互动感”,主舞台采用双面设计,保证了各个方向的观演体验。

 

For the “sense of presence” and “interaction” of the night bar, the main stage adopts a double-sided design to ensure the viewing experience in all directions.

 

 

圆环升降屏的舞台与出品吧台相衔接,演出的同时拉近客人-出品-表演三者间的距离,长条舞台的背景满铺LED屏,在保证音乐场域均衡自洽的同时,随着韵律和水母呼吸灯的升降,营造动态更迭的剧幕与互动。

 

The stage of the ring-shaped lifting screen is connected with the production bar, and the distance between the guests, the production and the performance is shortened during the performance. The background of the long stage is covered with LED screens. While ensuring the balance and self-consistency of the music field, with the rise and fall of the rhythm and jellyfish breathing lights, it creates a dynamic changing screen and interaction.

 

◮ 以上二张图片源于甲方

The above two pictures are from Party A

 

 

 

重塑与再创Remodeling and recreation

 

 

空间布局上,摒弃色彩分区带来的零碎感,重塑了体块关系,划分出三个高低层次的水域下沉式卡座。

 

In terms of spatial layout, the sense of fragmentation brought about by color zoning is abandoned, the relationship between the blocks is reshaped, and three high and low levels of water sink-type decks are divided.

 

设计师将水卡架高离原始地面两米多的高度,再落差空间与厨房后区相连,作为库房储物间,巧妙地提高了空间使用率,保持空间的整洁度。

 

The designer raised the water card rack to a height of more than two meters above the original ground, and then the drop space was connected to the back area of the kitchen as a warehouse storage room, which skillfully improved the space utilization rate and kept the space clean.

 

阶梯与水卡周边利用柔和的灯带光源,

强调了空间的梯度性也丰富了人们的视觉感受。

 

Soft light strips are used around the stairs and water cards, emphasizing the gradient of the space and enriching people’s visual experience.

 

 

 

 

漂浮与暗流

Floating and undercurrent

 

下沉式水卡就像一座座漂浮在海面上的小岛屿。

Sunken water cards are like small islands floating on the sea.

 

独立又融合,从二楼俯瞰就像一边在水里飘荡一边享受美食美酒。

 

It is independent and integrated, overlooking from the second floor is like enjoying food and wine while floating in the water.

 

它静止不动,却暗含流动,

任由思绪与情绪在当下飞驰。

 

It’s still but flows implicitly,

Let your thoughts and emotions fly in the moment.

 

水域底座选择暗金色的金属材质。

在灯带的反衬下与墙面微微起伏的金属网以波浪状的形式将整体空间围合起来,形成柔韧的金属“纽带”。

 

Dark gold metal material is selected, for the water base.

Under the contrast of the light strip, the metal mesh that undulates slightly with the wall encloses the whole space in a wavy form, forming a flexible metal “bond”.

 

 

 

探幽与索隐

Exploration and Solitude

 

如果公共区域是一个商业空间的外衣,那卫生间应属它的里子,卫生间在任何一个空间都不可忽视。

 

If the public area is the coat of commercial space, then the toilet is its lining, which cannot be ignored in any space.

 

卫生间墙面均以柔光金属板和柔性灯带组成,整体充满金属硬朗利落的气质,结合晕染微醺的柔光,有一种神秘虚幻却又温暖的氛围。

 

The walls of the bathroom are composed of soft light metal plates and flexible light strips, and the whole is full of metal tough and neat temperament. Combined with the slightly drunken soft light, there is a mysterious and illusory yet warm atmosphere.

◮ 艺术装置

Art installations

 

洗手槽与地面

统一石材定制。

Sink and floor

Uniform stone customization.

 

 

通高弧形镜面不锈钢

呼应整体半弧形的格局,

像跨进时间的隧道,

探索另外一个自己。

 

Full height curved mirror stainless steel

Echoing the overall semi-arc pattern,

like a tunnel through time,

Explore another self.

 

◮ 洗手台

◮ Washbasin

 

男卫吊顶区的垂吊金属帘像一条简洁干练的抛物线。

The hanging metal curtain in the ceiling area of the men’s bathroom is like a simple and capable parabola.

线条艺术

Line art

 

半围合沙发区与调高卡座以两种坐面梯度共融一个视角,两个区域既独立围合,又共欢于乐。

 

The semi-enclosed sofa area and the height-adjusted booths blend in one perspective with two gradients of seating surfaces. The two areas are both independently enclosed and shared.

 

 

深色金属饰面内嵌着与沙发随形的柔性灯带,

让空间附上视觉的流动感,
壁炉微黄的灯光让整个氛围弥漫着温暖的面纱…

 

The dark metal finish is embedded with a flexible light strip that follows the sofa.

Attach the space with a sense of visual flow,

The yellowish lighting of the fireplace fills the ambience with a veil of warmth…

 

 

沿后方的酒柜一侧向内走,即是通向二楼的阶梯。

Walk inward along the side of the wine cabinet at the rear, which is the stairs leading to the second floor.

 

由于服务区域相对有限,二楼设计更为简洁。没有生硬的遮挡,让二楼夹层的空间既独立又自然与一楼交融。

 

Due to the relatively limited service area, the design of the second floor is more concise. Without blunt blocking, the space on the mezzanine on the second floor is independent and naturally blends with the first floor.

 

超透玻璃扶手的几何感

搭配灯带体现出线性之美

 

The geometric sense of the ultra-transparent glass handrail

With light strips, it reflects the beauty of linearity

 

 

通道与线性建筑形态相结合,共同勾勒出清晰的体块关系,在空间尺度下的形体建构中,赋予场所更多纯粹与能量。

 

The combination of the passage and the linear architectural form jointly outlines a clear block relationship. In the physical construction under the spatial scale, it endows the place with more purity and energy.

 

◮ 金属凹凸柜

◮ Metal bump cabinet

 

墙面利用金属凹凸柜体产生光影碰撞,

借由光影的明暗扩张了视觉纵深感。

 

The wall uses metal bump cabinets to generate light and shadow collisions.

The visual depth is expanded by the light and shadow.

 

亦真亦幻

Real and fantasy

 

空间整体采用黑金色调,灰黑色石材与金属材质,以硬朗的物感形成简致大气的建筑格调,以柔软的灯光与金属装置“浮生树”的亮银色融合冷硬的气调。

 

The overall space adopts black and gold tones. The gray-black stone and metal materials form a simple and atmospheric architectural style with a strong physical sense. The soft light and the bright silver of the metal installation “Floating Tree” combine the cold and hard atmosphere.

 

◮ ”浮生树“

◮ “Floating Tree”

 

树形写意勾勒,挺立于环形水域,望其生长,全视野机具张力与碰撞。树的刚与水的柔、热烈与平静;奔放与内敛,持之平衡。

 

The tree shape is freehand sketched, standing upright in the annular waters, watching it grow, the vision field is full of tension and collision. The rigidity of the tree and the softness, enthusiasm and calmness of the water strikes a balance between the unrestrained and restrained tones.

 

◮ 仰望水母灯

Looking up at the jellyfish lamp

 

共鸣的情感是所有空间设计里最珍贵也最应该具备的创造,也是对无形感知的传达,设计师以音乐与氛围的感知力为起点,从结构方位与用餐细节的有效把控,赋予空间更丰富的五感体验。

 

Resonating emotions are the most precious and should-have creation in all space design, and it is also the transmission of invisible perception. Starting from the perception of music and atmosphere, the designer effectively controls the structural orientation and dining details to give the space a richer five-sense experience.

 

◮ 空间平面布局

Space layout

 

 

 

项目名称| 葉蒲会音乐餐厅 |中国 宁波

项目面积| 室内1350㎡

项目甲方| 福建拾座饮宴品牌管理有限公司

设计机构| BALANCE DESIGN 平衡空间设计

设计主持| 董欣猛

设计团队| 董欣猛、吴巧梅、施念楠

施工团队| 福建东森建筑装饰工程有限公司

竣工时间| 2022年1月

文案主持| 林云平

项目摄影| 李开健

 

 

Project Name | PULLME Music Restaurant | Ningbo, China

Project Area | Indoor 1350㎡

Project Party A | Fujian Shizuo Banquet Brand Management Co., Ltd.

Design Company | BALANCE DESIGN

Designer in Charge| Dong Xinmeng

Design Team | Dong Xinmeng, Wu Qiaomei, Shi Niannan

Construction Team | Fujian Dongsen Building Decoration Engineering Co., Ltd.

Date of Completion | January 2022

Copywriter| Lin Yunping

Project Photographer| Li Kaijian