时上建筑|避世小岛,睡进太湖版“马尔代夫”

三山岛呼梦集民宿

 

苏州太湖三山岛,因被三座小岛环绕而得名。出入小岛通常需要轮船作为交通工具,让这座岛屿有着一种与世隔绝的气息。呼梦集选址于此,希望这里存在着另一种时间,让远道而来的客人拥有全新的体验。

Suzhou Taihu Sanshan Island, because it is surrounded by three small islands named. Access to the island is usually by boat, giving the island an air of isolation. Dream collection is located here, hoping that there is another time here, so that the guests from afar have a new experience.

 

 

民宿主在一次马尔代夫的蜜月旅行中留下了美好的回忆,便出现了把这种体验搬回家的意愿。设计师便结合马尔代夫海岛的特征与元素,打造出一个独一无二的生态、自然民宿空间。
The Host had fond memories of a honeymoon in the Maldives and wanted to bring the experience home. Therefore, the designers combine the characteristics and elements of the Maldives island to create a unique ecological and natural b&B space.

 

 

在主体建筑空间的设计中,建筑立面取意于当地最具特色的太湖石,交错重叠的意向如石头一块块地堆积。片墙的建筑手法,弱化原本传统的斜面屋顶,整体建筑保持极简流畅的线条感,进一步提升空间的自然与纯粹。
In the design of the main architectural space, the facade of the building is taken from the local most distinctive Taihu stone, and the intention of overlapping stones is stacked one by one. The construction technique of slice wall weakens the original traditional inclined roof, and the whole building keeps the sense of minimalist and smooth lines, further improving the nature and purity of the space.

 

 

梳理布局功能时,围绕着三山岛的地域属性,以三座岛环绕的方式规划出主建筑与两幢辅房。室外活动草坪、书吧、餐厅等空间微绕着泳池而展开,体现出在海滩上的各种活动方式,也满足了客户对于民宿经营的需求。
When sorting out the layout function, the main building and two auxiliary houses are planned in the way of three islands surrounding the geographical attributes of Sanshan Island. Outdoor activities lawn, book bar, restaurant and other Spaces are slightly expanded around the pool, reflecting the various activities on the beach, but also to meet customers’ needs for home stay management.

 

 

交错重叠的泳池被巧妙地通过结构分为浅水区、深水区、儿童戏水区。篝火区域可以为入住的客人提供更为原始自然的感受。
The overlapping pools are cleverly divided into shallow water, deep water and children’s play zones through the structure. The campfire area provides guests with a more raw and natural feel.

 

 

大落地玻璃在建筑中起到了连接室内外的功能,让室外景色映入空间,空间与自然进一步融合。
Large floor-to-ceiling glass plays a role in connecting the interior and exterior in the building, allowing the outdoor scenery to reflect the space, and further integrating the space with nature.

 

 

OVERLOOKING

” 眺望太湖” 

 

从室外到室内,入口的设计让行走的过程中充满仪式感。顶部采用波纹钢板营造出岛上水面的效果,暖光灯带模拟日出的光感。湖中的船与撑船杆构造的块面像一件艺术装置。
From outdoor to indoor, the entrance design makes the walking process full of ritual. Corrugated steel plates are used on the top to create the effect of the island’s water, and the warm light belt simulates the light of sunrise. The lake’s boats and punting poles form a block like an art installation.

 

 

客厅内的下沉式卡座与壁炉结合,在比例平衡的构造中感受空间的极简美。设计师将通往二层的楼梯间扩出方形黑色体块,颇有站在甲板上远眺海岛风景的诗意。
The sunken booth in the living room is combined with the fireplace to feel the minimalist beauty of the space in a proportionally balanced construction. The staircase leading to the second floor is expanded into a square black volume, which is quite poetic to stand on the deck and overlook the island scenery.

 

 

极具雕塑感的楼梯口让空间内的艺术性进一步提升,把太湖石与湖水置入空间中形成一片微型景观,仿若置身于美景之中。
The sculptural stairway further enhances the artistry of the space, placing taihu Stone and lake water into the space to form a miniature landscape, as if in the beautiful scenery.

 

 

ISLAND LIFE 

“海岛生活”



设计师从民宿运营角度出发,针对不同房型与海岛元素做结合。让住客在这里能够体验到不同的海岛生活场景,空间的意义不再因为距离而变得局限。
The designer combines different room types with island elements from the perspective of b&B operation. Guests can experience different scenes of island life here, and the meaning of space is no longer limited by distance.

 

 

设计师在功能性上加入了许多考量,以现代化的生活视角,增设酒吧、泡池、厨房等空间,进一步融入美好的度假体验。
In the functional design, the designer added many considerations, with a modern perspective of life, add bar, pool, kitchen and other Spaces, further into a beautiful holiday experience.

 

 

解构树屋造型,巧妙地分割出套房的空间,犹如睡在海边木屋般,为空间增添了趣味性。
Deconstructed tree house modeling, cleverly divided the space of the suite, just like sleeping in a seaside wooden house, for the space added interest.

 

 

大面积的落地玻璃让整个空间向海岛开放,满足了人们对自然与纯粹的向往。
The large area of floor-to-ceiling glass makes the whole space open to the island, satisfying people’s yearning for nature and purity.

 

 

不同于常规方正的门框造型,弧形的洞穴元素与空间自然连接,空间变得更加随意与自由,感受洞穴探险的乐趣。
Different from the conventional square door frame, the curved cave elements connect with the space naturally, making the space more casual and free, and feeling the fun of cave exploration.

 

 

loft空间以纵向的方式连接着天空与海面,化繁为简,犹如一朵浮云置于空中,给住客留下了无尽的想象空间。
Loft space connects the sky and sea in a vertical way, simplifying complexity into a floating cloud in the sky, leaving endless imagination space for guests.

 

 

阁楼客房的设计中,将原始的木梁结构做了隐形处理,成为建筑体块中的一部分,增加了空间的艺术感。开天窗的处理方式在不仅能开阔房间视野,也能观测夜晚漫天的繁星。
In the design of the attic guest room, the original wooden beam structure is invisible and becomes a part of the building block, increasing the artistic sense of the space. The skylight treatment can not only broaden the view of the room, but also observe the starry sky at night.

 

 

平面图plan

1F ▲

2F ▲

3F ▲

4F▲

总平 ▲

 

项目名称 | NAME

苏州太湖三山岛·呼梦集民宿

设计单位 | DESIGN

杭州时上建筑空间设计事务所

设计内容 | DESIGN CONTENT 

建筑设计、景观设计、室内设计

设计团队 | DESIGN GROUP

沈墨、林奇蕃、李浪

建筑面积 | PROJECT SCALE

1200 ㎡

庭院面积 | GARDEN SCALE

1000 ㎡

项目摄影 | PROJECT PHOTOGRAPHY

叶松(瀚墨视觉)

施工单位 | CONSTRCTION 

黄学斌

项目地址 | PROJECT ADDRESS

苏州太湖三山岛

完工时间 | COMPLETION TIME

2022/6