SOMESOME酒吧餐厅丨星球建筑设计 MARS Studio

SOMESOME酒吧餐厅

SOMSOME bar & kitchen

中国,北京

Beijing, China

SOMESOME酒吧餐厅

SOMSOME bar & kitchen

 

融典餐饮旗下的高端创意品牌SOMESOME对美食体验有着大胆的理解:它可以是既现代又经典的,也可以是既时髦又有艺术感的。SOMESOME团队携手MARS星球建筑,对即将开设于北京三里屯太古里的餐厅进行了全面的空间设计与品牌诠释。身处繁华的商业中心,业主与设计师却并不愿意让就餐体验完全融入其中,而是希望为顾客打造一座闹市中的庇护所。

室内空间

interior space

 

With the vision of dining experience being both modern and classic, trendy and artistic, the audacious brand SOMESOME teams up with MARS Studio to open its new restaurant in Taikoo Li Sanlitun. Instead of blending into the vigorous context, the  restaurateurs and designers seek to build an urban retreat amid the bustling retail neighborhood.

夜晚场景

bar mode

平面

plan

Intimacy 亲密感

正如一道美食需要各种风味进行调和并使之相得益彰,空间设计也不是对共享或亲密氛围的单一化营造,而应当是这两者的交融。从开放到半围合,再到完全私密,就餐区域被多次划分,最终形成了以一张或一组餐桌为中心的“茧”式空间。在这里既可以一起分享快乐与风景,也可以完全沉浸在自己的美食体验中。

入口

entry

Intimacy

Like a good recipe always has different flavors balancing out and enhancing each other, the space tends to celebrate the notion of neither collectiveness nor intimacy, but rather a fusion of the two. Within the spectrum from open, to semi-enclosed, and to completely private, dining areas are subdivided, compartmentalized, and segmented into “cocoons”, each centered on just one or a small group of tables. It is a place for both sharing and immersing.

入口

entry

Warp 卷曲

如果说基于正交体系的直线和平面传递了理性主义的原则,那么“卷曲”的面则包容了更为丰富的个性:延伸或收拢,迎接或拒绝,引导或“囚禁”…… 在SOMESOME餐厅中,“卷曲”的面成为了表达对不同城市界面采取不同态度的关键媒介:当朝向喧闹的公共入口时,它筑起一道厚实的外壳,视线只能通过“挖凿”出的“山洞”瞥见一隅;而面向一览无余的窗外风景时(巨大的折叠窗可以完全开启),它又变成了薄薄一片,视线与空气在其搭建而成的十字拱矩阵中自由穿梭。

“卷曲”的面

warped surface

Warp

If a straight line and a flat surface following the orthogonal coordinate system reflect the ideology of rationality, then a warped surface embraces sinuant yet diverse meanings – stretching or folding, welcoming or rejecting, navigating or incarcerating, etc. Warped surfaces act as the key mediator of identical urban strategies throughout the space. When confronting the crowded public entry, it builds up a thick shell with deeply carved portals allowing for peeping eyes, and when facing the outlook with large folding windows that can be completely open, it morphs into thin and open frames to formulate a matrix of cross arches allowing for view out and air to flow.

空间嵌套

nested spaces

Progression 递进

 

将时间的维度加入到认知体验中,能够使空间成为有层次的记忆。与大厅就餐区连续的十字拱带来的秩序感相比,在“挖凿”出的“山洞”间穿行则是一层一层逐步解开好奇心的体验——钻进深深的入口门廊,穿过另一道“山洞”进入卡座区,再穿过一道门才能进入包厢(也许最终要到达的是洗手间)。在当中行进时,空间被不断地挤压和释放,遮蔽和揭示, 好奇心在抵达终点时达到高潮。卡座区对称布置的两面镜子制造出戏剧性的视觉幻象,层层递进的空间体验在这里无限延展。

戏剧性的视觉幻象

illusion of an infinite journey

Progression

 

Adding the dimension of time into cognitive experience helps one to read space as layers of memory. While the repetition of arches in the main dining hall generates rhythmic tempo, moving through the deep thresholds, on the other hand, is the sequential unfolding of curiosity: from the carved entry hallway, through another threshold, to banquette seating area, through yet another portal, to private dining room, and perhaps finally, to the lavatory. As one moves through, the space is constantly compressed and released, hidden and revealed, and his curiosity reaches the epic as he finds himself finally at his destination. Two facing mirrors in the room fool the eyes furthermore with the illusion of an infinite journey dominated by spatial progression.

好奇心体验

unfolding of curiosity

 

“山洞”是实与虚、开放与私密的临界。

The carved entry hallway is the critical point between solid and void, open and private.

 

“山洞”间穿行

the carved entry hallway

 

每个十字拱由地面向上生长,延伸至顶面交错至另一侧落下,创造出半私密的“茧”式空间环境。

Each of these cross arches rises from the ground until the top surfaces crisscross and fall on the other side, creating a semi-private dining environment.

“茧”

cocoons

 

城市界面背景下的十字拱矩阵。

The sequence of cross arches under the urban interface.

拱形结构与城市界面

arched structure and urban interface

 

大厅就餐区连续的十字拱带来的秩序感。

The repetition of arches in the main dining hall generates rhythmic tempo.

空间秩序

repetition of arches

 

吧台是视觉中心 — 在这里既可以一起分享快乐与风景,也可以完全沉浸在自己的美食或美酒的体验中。

The bar is the visual focus. It is a place for both sharing and immersing.

中心吧台

Bar

 

洞石吧台、金属墙面、石材地面、木饰拱架,各种材质在灯光设计的衬托下相得益彰。

Travertine bar, metal wall, stone floor, wood arch frame, all kinds of materials complement each other under the background of lighting design.

吧台

Bar

 

利用拱的框架来取景,创造空间的几何对称。

Use the frame of the arch to frame the view, creating geometric symmetry.

几何对称

Geometric symmetry

 

每个拱券下的瞥见一隅又形成新的构图。

Surprisingly, the different angles under each arch form a new composition.

瞥见一隅

a gimpse

 

折叠式玻璃窗被打开,面向一览无余的城市风景。

Open the folding glass windows to face the unobstructed window view

窗外风景

Window View

 

项目名称:SOMESOME酒吧餐厅

设计单位:星球建筑设计 MARS Studio

设计时间:2020.11 – 2021.05

项目位置:北京三里屯,中国

建筑面积:300平方米

主持建筑师:马宁

项目负责:赵雪

设计团队:余杰翀,郭东远,刘亚辰,朱克,秦政

摄影:UK Studio

 

Project Name: SOMESOME Bar & Restaurant

Design Firm: MARS Studio

Design Time: 2020 -2021

Project Location: Sanlitun, Beijing, China

Building Area: 300 sqm

Principal Architects: Ma Ning

Project Manager: Xue Zhao

Design Team:  Jiechong Yu, Dongyuan Guo, Yachen Liu, Zhu Ke, Qin Zheng

Photography:  UK Studio

zh_CN简体中文