The waterdog办公室/Klaarchitectuur

室内设计 办公室设计 建筑

感谢来自Klaarchitectuur的分享

地点:比利时

摄影:Valerie Clarysse

Location: Belgium

Photography:Valerie Clarysse

生活的品质      Quality of life

‘The waterdog’是一处先进的办公空间,在这里,工作几乎成为了一场心灵的洗礼。无聊乏味的办公室不复存在;过去,现在和未来在此处形成密不可分的关联。不同的部门和办公室交叠在不同的楼层,带来一种持续而动态的空间体验。

‘The waterdog’ is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked. By stacking the different offices and spreading out the various departments across different floors, a constant sense of dynamism is created in the workspace.

良好体验      Feel good

设计过程中的一个重点是将这座历史性的教堂建筑重新向公众开放。

One of the most important requirements at the start of the design process was to reopen the historic building to the public.

为了实现这一点,建筑师在教堂的中心设置了一个大型的开放空间。办公室以盒体的形式分布在各层,从而留出了必要的空余空间,作为多功能的社交场所,可用于举办各种各样的城市活动。

This was achieved by creating a big open space at the heart of the old chapel. By stacking offices in a box-like fashion, the necessary space was freed up to create an engaging and multifunctional space, which can be used for a broad spectrum of urban activities.

由此,这座曾经在许多人的生活中具有重要地位的建筑得以重获新生,并再次服务于一整个社区的居民。

This way, a building that has had many functionalities in the past and which has played a crucial part in the lives of so many, can once again come to live and serve an entire community.

集体性      Collective

该项目是Klaarchitectuur事务所的首个同时也是最重要的办公室建筑项目,它将影响到比利时建筑的未来。不论是住宅、商业还是办公建筑,Klaarchitectuur都致力于通过细致且具有当代性的设计方案为业主打造舒适宜人的生活环境。

“The Waterdog” is first and foremost an architecture office of Klaarchitectuur. In that capacity, the office will be used to further develop Belgium’s architectural future. Whether it’s a residential, retail or office space, “Clearchitecture” (Klaarchitectuur) consistently strives to design a pleasant environment for its clients, through carefully designed contemporary architecture.

这座向公众开放的建筑不仅能够用于举办各种各样的活动,更能够为参观者提供灵感的源泉,使每个人或多或少地受到一些启发。

By opening the building to the wider public, it will be possible to host a wide range of events. A such, the building can act as a source of inspiration for all its visitors, of whom, hopefully, many will leave inspired.

设计调研      Design research

建筑师在恢复历史建筑的过程中一直保持着对创新性解决方案的探索。由于教堂被列为保护建筑,因而建筑的翻新会受到一些条件限制。例如教堂的历史性特征必须原封不动地得到保留。因此建筑师还额外打造了一座完全独立的全新结构,与教堂中讲述着历史的古旧墙壁形成鲜明的对比。

From start to finish, the design process involved finding creative solutions to the typical challenges posed by renovating a historical building. Due to the chapel’s status as a listed building, the renovation project was bound by several limitations. For instance, it was vital the historical character of the building remained intact. This was achieved by erecting a brand-new construction from scratch, completely separate from the historic building. The new construction stands in sharp contrast with the old, which walls still tell the story of its past.

尽管教堂中布满了时间带来的裂痕,设计方案依旧维护了其光荣的历史与完整性。而不可否认的是,任何对既有建筑的修复都会使其丰富的历史性遭受不可逆转的破坏。

The decision was made to preserve the old building in its full glory, in its entirety, despite it being heavily affected by the ravages of time. Any restoration of the existing structures would cause irreversible damage to and be a detriment to its rich past.

▼平面图1 plan1

▼平面图2 plan2

▼平面图3 plan3

▼平面图4 plan4

▼剖面图1  Section1

▼剖面图2  Section2

▼剖面图3  Section3

▼剖面图4  Section4

▼结构图   Structure

MORE: Klaarchitectuur

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish