梧州美的城市展厅 / XAA詹涛工作室

入口透视 ©战长恒

东侧大斜坡日景透视 ©战长恒

梧州美的城市展厅位于广西梧州老城区万秀区白云山脚,其背靠白云山,面向西江水,周边被历史建筑四恩禅寺,骑楼城,中山纪念堂,龙母庙所环绕。

The Wuzhou Urban Multi-fiction Center (refers as WUMC) locates in the old downtown of Guangxi Zhuang Autonomous Region, Guangxi province; it is backing the Baiyun mountain and facing the Xijiang river. Some historical architectures could be found around its neighborhood, like the sien temple, arcade corridor mega blocks, sun yat-sen memorial hall and sailors eudemon temple.

项目选址 ©谷歌地球

东侧航拍 ©战长恒

西侧透视 ©战长恒

随着新城的发展,老城的居民逐步迁移,老城的旧居多处闲置状态,因此,老城的复兴,成为美的置业项目的发展目标。

Along with the development of new downtown,the decentralization has emerged in the old downtown; therefore, renovation orrevitalization has been the main objective of this project.

西侧鸟瞰 ©战长恒

南立面 ©战长恒

设计团队采用了“共时”的设计理念,以建筑师牵头,把控整个项目从建筑、景观、室内、灯光到幕墙细节等各专业效果的工作方式,保证了建筑师创作意图的实现及最后实施效果。

The architect team was taking the responsibilityof overall controlling all sections during the building process, by insistingthe ‘co-working’ design philosophy.

南侧透视 ©战长恒

南侧入口人视 ©战长恒

南侧入口透视 ©战长恒

 

从设计伊始,建筑师始终关注对场所的思考,用极其克制的形体、空间及材料语言,构建和重塑着自然、建筑与人之间的角色关系,让人与老城的发展、变迁与复兴成为展厅所呈现的主要内容。

In order to revisit the local humanityenvironment and renovation, thorough out the design process, architects alwaysfocused on spatiality relationship; via restrained volume, materials and designlanguage.

主路入口透视 ©战长恒

路口透视 ©战长恒

东侧大悬挑透视 ©战长恒

 

展厅位于上山道路的转角视觉焦点处,悬浮于水台之上,以一种谦虚的姿态迎接着来客,通透的玻璃与白色延展的大悬挑,有效地将城市空间“还”给了市民。

The WUMC was put at the turning of a uphillway, with its outstanding transparency and big scale white overhang platform,it presents like suspending above the water; moreover, it presents as thehumble gesture to pedestrians and try to generate public space make up forconsuming public land.

凭栏远眺 摄影:邬超

南侧镜面 ©邬超

南侧镜面 ©邬超

斜坡有效地衔接了各层平台与场地,人们可以在此瞭望老城,俯视新区,人与城市的关系通过最简单直接的方式得以呈现,而城市的过去与未来也在此相遇。

The slope connectsdifferent platforms and ground, visitors could see the old and new downtownfrom here; through this way, we build a joint between the city past and future.

西侧人视 ©战长恒

东侧夜景透视 ©战长恒

东侧人视 ©战长恒

悬挑空间下的大草坪©邬超

西侧水景 ©邬超

夹层楼梯 ©邬超

中庭格栅光影效果 ©邬超

一楼入口垂直城市模型展示  摄影:彭征

二楼休息区  摄影:彭征

中庭格栅光影效果 ©彭征

中庭格栅光影效果 ©彭征

模型照片

模型照片

全区规划手稿

城市展厅手稿

总平面

首层平面图

夹层平面图

二层平面图

剖面图

项目概况

项目名称:梧州美的城市展厅

建筑团队:XAA建筑事务所詹涛工作室

主创建筑师:詹涛

建筑设计团队:田望、王梦宇、邬超、林烁、冯威

工程地点:广西壮族自治区梧州市万秀区

占地面积:3946.6㎡

建筑面积:1736.77㎡

设计时间:2018年5月

竣工时间:2018年10月

开发商:美的置业

结构和机电设计团队:广州瀚华建筑设计有限公司

建筑施工图:XAA项目一组(任伟)

室内设计团队:共生形态

景观设计团队:WEDO域道景观

摄影师:战长恒、邬超、彭征

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish