橡木上的“鸟巢”/Atelier LAVIT

建筑设计

地址:法国  60810 Raray,Château de Raray

建筑师:Atelier LAVIT

建筑日期:2017年

建筑设计:Atelier LAVIT

结构设计:Nid Perche / créateur d’hébergements insolites

图片:Marco Lavit Nicora

委托商:Cabanes des Grands Chênes

总承包方:Nid Perche / créateur d’hébergements insolites

面积:23平方米

Location: Château de Raray, 60810 Raray, France

Architecte: Atelier LAVIT

Project Year: 2017

Design: Atelier LAVIT

Structures: Nid Perche / créateur d’hébergements insolites

Photo: Marco Lavit Nicora

Client: Cabanes des Grands Chênes

General contractors: Nid Perche / créateur d’hébergements insolites

Dimensions: 23m2

我们依据客户的具体需求,打造出了这一特别的建筑项目。选用百年橡木,位于该地区的一处高地,这里坐拥此处绝美的景色,如何更好得利用木材,使之成为建筑的主体部分,成为该建筑项目首先需要考虑的因素。

As its customers often wanted to define it, ORIGIN is an exceptional cabin, a unique and tailor-made project. A hundred-year-old oak, one of the most beautiful and tall of the domain of the Château de Raray, was the starting point for the whole reflection: how to sublimate the tree? Creating around it a tailored wooden-dress.

建筑项目理念   CONCEPT

使用纯木材打造出舒适得多功能房屋建筑,对于设计室而言,的确是一项不小的挑战,建筑项目给人的第一印象,就像它是个天然的鸟巢。

The architectural challenge for Atelier LAVIT was to create a functional and comfortable hotel room, being faithful to the first inspiration of the project: a bird-nest.

为了设计出更加自然的房屋建筑,结合现代化的建筑技术,将树木的枝干进行逻辑化的划分,细致得就像是鸟儿要铸造自己的巢。

The design of the cabin, coupled with the construction techniques, led to a rationalization of the assembly logic of the branches collected by the birds to create their impre-gnable shelters.

诗意的环境,精湛的木工技艺,房屋建筑使百年橡木仿佛获得了新生,房屋就像是原本就应该属于这里。整个建筑显得格外的雅致,成为别样的风景。

Meeting point between poetry and carpentry mastery, ORIGIN tree house discreetly stands out among the centenarian oaks of the Château de Raray forest, as if it had always been part of the scenery.Majestic and elegant, it integrates and completes an already impressive landscape, sublimating it by offering a shelter.

房屋的联结   ACCESS

房屋结构的联结具有一定的逻辑性:自30米外的一棵高大的橡树至主建筑,设计有温泉和冲凉区域。自地面设计了10米长的木质走道,可以直接进入房屋建筑的中心区域。

The access is a sequence: passing first from a platform suspended on another tall oak thirty meters away, which includes a heated spa and a chilling area. Then a wooden walkway, ten meters from the ground, leads you straight into the heart of the nest.

阶梯   TERRACE

木质的阶梯与橡树紧密联结在一起,打造出360度环绕式屋顶露台空间。其外被木板材包裹,修建完成后我们发现了这一绝佳的观景台。

A wooden ladder invites you to continue the ascent in close contact with the tree, to find with wonder a large 360 ° panoramic roof-terrace. A belvedere on the oak forest of the domain, as surprising as unexpected because it’s hidden by the exterior wooden cladding.

庭院   PATIO

建筑结构选用的是八角形,环绕橡木的主干部分,将其嵌入其中,而这里也是房屋的入口所在。整体建筑是过于封闭的,多亏了设计的两扇大的滑动式玻璃门,可以比较轻松得进入起居室内。

The octagonal plan organizes the space around the oak trunk, incorporating it into the inhabited volume as the protagonist of the space that is the entrance to the tree house. Once in the patio a feeling of protection reigns as in a nest, with an easy access to the living area thanks to two large sliding glass doors.

鸟巢式房屋建筑   NEST

两个大型的玻璃窗,允许自然光进入其中,使整体空间显得格外明亮舒适。墙的内衬选用的是打磨过的,比较光亮的木材,伴有淡淡的木头的味道。光滑平坦的内部墙面,定制家具,简单的几何形状。

A cosy, bright and intimate atmosphere fills the space thanks to the large windows.The inner lining of the wall is made out of poplar, a light and clear wood essence with a subtle scent. The smooth, flat interior walls are mat-ched by the custom-made furniture surfaces, worked with fine horizontal slats, in a simple game of geometric volumes.

自入口处到起居室至卧室,选用了三个比较狭小的滑动门,房屋还设计了衣帽间,设备齐全的浴室和机械式壁橱。每个起居空间都配置了大型的玻璃窗,可以俯瞰森林,享受在半空中观察植物的趣味。

Around the patio the living spaces develop in succession; from the entrance to the living area and the sleeping area, till a narrow corridor with three sliding doors that give access respectively to a dressing room, a well equipped bathroom and a technical closet. Each one of the living spaces faces the large windows overlooking the forest, offering a mid-air view on the foliage of the centennian oaks of the domain.

MORE: Atelier LAVIT

zh_CN简体中文
zh_CN简体中文 en_USEnglish